Údolní nádrž Šance zahradila řeku Ostravici v 60. letech minulého století a...

Údolní nádrž Šance zahradila řeku Ostravici v 60. letech minulého století a slouží výhradně jako zásobárna pitné vody. | foto: Jan Smekal, 5plus2.cz

Moravskoslezské nádrže jsou plné, vody bude v kraji dost i při suchu

  • 1
Díky pomalému odtávání sněhu jsou téměř všechny nádrže v Moravskoslezském kraji plné. Nehrozí tak, že by se v případě dlouhodobého sucha na jaře nebo v létě museli lidé nebo průmysl omezovat ve spotřebě vody. Potvrdili to zástupci Povodí Odry.

„Do úplného doplnění už zbývají jen dva metry i v nádrži Šance, která je po dlouhodobé rekonstrukci. Hladina nastoupala od poloviny prosince o osm metrů,“ řekl generální ředitel státního podniku Povodí Odry Jiří Pagáč s tím, že současné počasí smazalo loňský vodní deficit.

Slezská Harta je plná z 98 procent, Kružberk z 95 procent, Těrlicko ze 100 procent a Šance z 88 procent. Morávka má ještě o dva metry navíc, Žermanice o půl metru a Olešná o třicet centimetrů, protože všechny tři přehrady budou sloužit jako náhradní zdroj při opravě žermanického přivaděče.

„Tuto mimořádnou manipulaci na nich máme povolenou. Víc vody v nich zadržujeme, abychom překlenuli období, kdy nebude možné převádět vodu z Morávky do Žermanic,“ řekl Pagáč.

Včetně největší stavby - opravy žermanického přivaděče - plánuje Povodí Odry investovat letos do vodních toků a vodních děl téměř 250 milionů korun, z čehož 81 milionů půjde z dotací ministerstva zemědělství. Na horním toku Opavy v Holasovicích začne výstavba ochranných hrází za 106 milionů korun.

Investice se letos zvýší

„Díky tomuto omezíme rozliv povodňových průtoků na pravém břehu Opavy. Finančně i stavebně náročná bude také první etapa opravy umělého koryta z Vyšních Lhot až po silniční most u Dobratic. Dílo musíme stihnout během jedné stavební sezony,“ zmínil Pagáč.

„V roce 2019 ukončíme také stavbu suché nádrže Jelení na Kobylím potoce za zhruba 150 milionů korun a budeme pokračovat v přípravě protipovodňových opatření na horní Opavě, výkupy pozemků pod plánovanou přeložkou silnice I/45,“ doplnil.

Na horní Opavě se vodohospodáři pustí ještě do rekonstrukce jezu v Kunově za 35 milionů korun.

Do investic a oprav navýšily finance letos také Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK). Ve srovnání s loňskem o 127 milionů korun.

„Do obnovy, modernizace a rozvoje úpraven pitné vody, vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod tak půjde nejvíce prostředků v historii společnosti, a to 657 milionů korun,“ uvedl generální ředitel SmVaK Anatol Pšenička.