Zástupce přednosty kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava Jan Máca loni strávil dva měsíce na české polární stanici na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. (27. března 2024) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Antarktida vás očistí od patogenů, prostředí je mimořádné, říká ostravský lékař

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ostravský lékař Jan Máca se v roce 2023 díky výzkumu stal i polárníkem. Prožil dva měsíce na české polární stanici na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. Společně s dalšími vědci zkoumá vliv antarktického prostředí na polárníky, výskyt vláknitých hub na české polární stanici, ale i to, jak odolávají léky prostředí za polárním kruhem.

Jak se z lékaře stane polárník?
Za vším je přednosta naší kliniky intenzivní medicíny Pavel Ševčík, který se s polárníky vydal na ostrov Jamese Rosse asi před třinácti lety. Tehdy nám řekl, kdybyste někdo měl vědeckou myšlenku, kterou by tam bylo možné ověřit, můžeme kolegy z Brna opět oslovit. Lákalo mě to, ale děti byly malé, a tak jsem to musel odložit.

Zhruba před dvěma lety jsme toto téma s kolegou Filipem Haidukem znovu otevřeli. Dohodli jsme se, že já mu budu dělat školitele při jeho doktorandském studiu a on do něj zahrne i témata, která by se dala na Antarktidě zkoumat. Vyšlo nám to, a tak jel v prvním roce výzkumu na stanici on a loni já.

Vylezli jsme jeden z příbřežních vrcholů z jiné strany, než se na něj obvykle chodí. Bylo to něco až neskutečného, když jdete a na každém kroku vidíte zkamenělá dřeva nebo pravěké lastury.

Jan Mácazástupce přednosty kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se