Miloš Schaffelhofer letos v lednu ve „své“ pravěké vesničce pod Landekem, vzadu vytvářený 12tunový mamut. Tvůrce však náhle zemřel a autora musejí zastoupit kolegové.

Miloš Schaffelhofer letos v lednu ve „své“ pravěké vesničce pod Landekem, vzadu vytvářený 12tunový mamut. Tvůrce však náhle zemřel a autora musejí zastoupit kolegové. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Pravěká vesnice pod Landekem přišla o tvůrce, mamuta dokončí jeho kolegové

  • 1
Měl ještě spoustu plánů a těšil se, až na jaře dokončí dvanáctitunovou železobetonovou skulpturu mamuta. Miloš Schaffelhofer, tvůrce pravěké vesničky pod vrchem Landek v Ostravě-Petřkovicích, však ve svých 69 letech náhle zemřel.

„Pro všechny to byl šok. Byl to bývalý havíř s takřka uměleckými vlohami a v našem muzeu určitě zanechal výraznou stopu,“ řekl ředitel tamního Hornického muzea Lubomír Plac.

Schaffelhofer už mamuta dokončit nestačil. Chybí zejména chlupy, které hodlal vyrobit z chemlonu nebo podobného umělého materiálu. Kvůli tomu obvolával čalounictví a výrobce kartáčů.

„Chlupy nemohou být přírodní, venku by nevydržely,“ vysvětloval Schaffelhofer při lednovém rozhovoru pro MF DNES. Ještě chtěl v budoucnosti kolem mamuta přidělat postavy lovců. Už se tak nestane.

Ačkoliv vesnička přišla o svého tvůrce, mamut v rozdělaném stavu nezůstane. „Nemohl jsem to pochopitelně nikomu přikázat, ale chlapi z muzea se sami přihlásili, že Milošovo dílo dokončí. A co havíři řeknou, to platí,“ konstatoval Plac.

Zmínil také, že se po zimě budou muset opravit následky vandalství na dalších postavách z vesničky.

Rozšíření se ale součást areálu nejspíše nedočká, ředitel Hornického muzea spíše plánuje dokončení nutných úředních záležitostí.

„Landek je od roku 1993 národní přírodní památkou, takže i všechny stavby včetně vesničky musejí mít závazné stanovisko památkářů,“ vysvětlil Plac.

Na Landeku, vrchu nad soutokem řek Odry a Ostravice, bylo v roce 1924 odhaleno sídliště lovců mamutů, o 29 let později pak byla tamtéž objevena soška Petřkovické venuše, jejíž stáří se odhaduje na 23 tisíc let.

Schaffelhofer zhotovil dávná obydlí, postavy pračlověka a jeho rodiny, je i autorem modelu Petřkovické venuše a podílel se na instalaci důlního koně v podzemí muzea.