Lídři hnutí ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD už den po volbách před polednem oznámili...

Lídři hnutí ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD už den po volbách před polednem oznámili nové složení krajské koalice. Zleva Jakub Unucka (ODS), Ivo Vondrák (ANO), Petr Kajnar (ČSSD) a Lukáš Curylo (KDU-ČSL) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Moravskoslezský kraj má domluvenou koalici, ANO, ODS a lidovci přibírají ČSSD

  • 69
Je rozhodnuto, Moravskoslezský kraj má novou koalici. Kromě dosavadních členů ANO, ODS a KDU-ČSL, kteří si i po volbách udrželi v zastupitelstvu převahu, se překvapivě rozrostla o nového člena, sociální demokraty. Hejtmanem zůstává Ivo Vondrák, v opozici budou Piráti, komunisté a SPD.

„Rozšíříme stávající koalici o ČSSD. Myslím si, že doba, která nás čeká, není jednoduchá. Budeme procházet náročným obdobím transformace a spolupráce a široká podpora v zastupitelstvu bude důležitá,“ uvedl lídr ANO a současný hejtman kraje Ivo Vondrák.

ANO bude mít kromě hejtmana čtyři náměstky, ODS a TOP 09 dva náměstky a jednoho dalšího radního, KDU-ČSL dva náměstky a ČSSD jednoho radního v oblasti územního plánování.

Právě toto místo obsadí lídr ČSSD a bývalý ostravský primátor Petr Kajnar. Vzhledem k výsledkům voleb vystřídal na pozici 1. náměstka lídra KDU-ČSL Lukáše Curyla lídr ODS Jakub Unucka, který se už nebude starat o dopravu, ale do své kompetence začlení oblast energetiky.

Hejtman: Pro ČSSD rozhodly zkušenosti exprimátora

Na dotaz iDNES.cz, proč dalo vítězné hnutí ANO přednost ČSSD před Piráty, hejtman sdělil, že kraj v souvislosti s ukončením těžby černého uhlí čekají obtížné roky a s Kajnarem dlouhodobě coby rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity byl v kontaktu a cení si jeho zkušeností. 

„S Piráty ale určitě chci také spolupracovat, nabídneme jim například pozici předsedy kontrolního výboru,“ dodal hejtman. Lídr ODS Unucka už v den voleb sdělil iDNES.cz, že dalším důvodem byla návaznost na ministry ČSSD, a to zejména vnitra a kultury, tedy ještě větší podpora kraje ze strany vlády.

Volební lídr sociálních demokratů Petr Kajnar sdělil, že ČSSD se zaměří na pokračování transformace průmyslu v regionu, postupný přechod na nové typy průmyslu při zachování podpory stávajících průmyslových podniků a jejich přechodu na bezemisní technologie.

„ Už dříve jako primátor města Ostravy jsem si vyzkoušel spolupráci s Ivo Vondrákem, který byl v té době rektorem VŠB - Technické univerzity Ostrava. Ta byla velmi efektivní. Tenkrát se sociální demokracii v Ostravě osvědčila také koaliční spolupráce s ODS. Nyní tedy jdeme do spolupráce, která už je prověřená a vedla k dobrým výsledkům,“ konstatoval Kajnar.

Dohodnutá čtyřkoalice má v novém krajském zastupitelstvu 46 z 65 hlasů. Piráti, kteří měli třetí nejlepší výsledek voleb, skončí v opozici. Odpoledne budou s vedením kraje jednat. 

„Jsme připraveni plnit roli velice svědomité opozice. Naším cílem je získat co nejvíce lidí ve výborech a komisích a pohlídat, aby se peníze, které získáme na transformaci kraje, utratily svědomitě a hospodárně, aby se neutratily na nesmyslné projekty,“ sdělila moravskoslezská lídryně pirátů Zuzana Klusová.

Nejsilnější pozice chtějí mít piráti ve výboru pro životní prostředí, kde se bude o podobě transformace kraje rozhodovat. „Zájem máme i o kontrolní a finanční výbor a o oblast vzdělávání,“ nastínila Klusová.

Podrobné výsledky voleb v kraji

Krajské volby na severu Moravy a ve Slezsku s výraznou převahou vyhrálo hnutí ANO, se ziskem těsně nad třicet procent hlasů bude mít čtyřiadvacet zastupitelských mandátů, o dva více než nyní. Nikde v republice není hnutí ANO tak silné.

ODS v koalici s TOP 09 mají deset mandátů, lidovci sedm, sociální demokraté pět. Pro ČSSD je to v Moravskoslezském kraji historická prohra, dosud od voličů v krajských volbách nedostala méně než patnáct procent hlasů, v roce 2008 dokonce přes 42 procent hlasů. Letos jí voliči přisoudili pouze 6,95 procenta.

,