Záchranáři a hasiči ošetřují jednoho ze zraněných po havárii kolotoče na...

Záchranáři a hasiči ošetřují jednoho ze zraněných po havárii kolotoče na Havířovských slavnostech. (3. září 2022) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Část účinkujících se po nehodě kolotoče vzdala honoráře z Havířova

  • 24
Havířovské městské kulturní středisko hledá způsob, jak lidem nahradí vstupné za předčasně zrušené Havířovské slavnosti po sobotní havárii kolotoče. Při ní se zranilo sedmnáct lidí. Řeší i odměny účinkujícím, kteří nevystoupili. Například moderátor Petr Rychlý se však honoráře už vzdal.

Městské kulturní středisko Havířov je příspěvkovou organizací města. Havířovské slavnosti organizuje jako pokračování slavností hornických, které v minulosti pořádala těžební společnost OKD.

O vrácení vstupného se lidé začali zajímat i na sociálních sítích. Dvoudenní vstupenka stála v předprodeji od 300 korun, na místě 450. Jednodenní se dala pořídit za 200 korun, na místě stála 300 korun.

Pád kolotoče v době konání Havířovských slavností přerušil program slavností. (3. září 2022)

„Ještě likvidujeme areál. Konečné rozhodnutí o tom, jakým způsobem se bude vstupné vracet, ještě nepadlo,“ uvedla ředitelka střediska Yvona Dlábková.

Dodala, že ještě není úplně jasno, jak dopadne jednání s některými kapelami, které po ukončení slavností už nevystoupily. „Kapela We Are Domi i moderátor sobotního programu Petr Rychlý nám už řekli, že honorář nechtějí,“ uvedla ředitelka.

Na sobotu prodáno dvanáct tisíc lístků

S dalšími interprety jako Kabát, Wanastovi Vjecy či Lucie Bílá ještě středisko nejednalo. „Další postup ještě není dohodnut, řešit to budeme během následujících dnů,“ uvedla Dlábková.

Podle ní všichni tito interpreti dostali za vystoupení zaplaceno předem. Podle neoficiálních informací jde o statisícové částky za každého z těchto účinkujících.

Mluvčí Havířova Rosalie Sedil Pokorná uvedla, že v předprodeji bylo na sobotní program slavností prodáno dvanáct tisíc vstupenek. „Způsob vyřízení vstupného a odškodnění provozovatelů stánků je momentálně v jednání. Se všemi se bude jednat individuálně, v případě stánkařů bude hrát roli sortiment prodeje,“ uvedla mluvčí Havířova.

Primátor: Za rozhodnutím si stojím

Slavnosti zrušil zhruba v sedmnáct hodin primátor Josef Bělica, který si za svým rozhodnutím stál. „Neuměl jsem si představit, že bychom předstírali, že se nic nestalo, když se tady zranilo tolik lidí, mezi nimi hodně dětí,“ konstatoval.

Kolotoč v Česku může provozovat každý, nese ale odpovědnost za bezpečnost

Nehoda extrémnější verze řetízkového kolotoče se stala v sobotu okolo 15:15. Zatím z neznámého důvodu se konstrukce nesoucí zavěšené sedačky spustila k zemi, kde se dál točila. Lidé na atrakci se pak zranili především o zábradlí či pokladny.

Policie sobotní nehodu kolotoče v Havířově na Karvinsku, při níž se zranilo i sedm dětí ve věku od sedmi do 12 let, vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Viníka ještě nezná. Vyšetřování okolností neštěstí potrvá týdny až měsíce. Čekat se bude mimo jiné na znalecké posudky.

, ,