Mše za zahynulé havíře z Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku v kostele sv. Máři...

Mše za zahynulé havíře z Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku v kostele sv. Máři Magdalény (24. prosince 2018). | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Pohřby musejí počkat, odborníci stále identifikují vyproštěné horníky

  • 8
Čtyři mrtvé horníky, kteří již byli vyproštěni z podzemí Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku, jejich rodiny zatím nemohly pohřbít. Stále se totiž pracuje na identifikaci obětí důlního neštěstí, při kterém minulý týden zemřelo po explozi metanu 13 lidí.

Vyplývá to z vyjádření mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Nadi Chattové a policejní mluvčí Gabriely Pokorné.

Ostatky těl vyproštěných horníků byly po neštěstí převezeny do Ústavu soudního lékařství FNO, kde jsou dosud. Podle Chattové tam byly odebrány vzorky potřebné pro identifikaci, které zkoumá policie.

„Přibrali jsme znalce, kteří též zajistí biologický materiál pro následnou identifikaci. Analýzu biologického materiálu provedou experti moravskoslezské policie,“ řekla Pokorná. 

Dodala, že po zjištění a porovnání profilu DNA lze předpokládat, že bude zjištěna totožnost zesnulých.

Výbuch metanu a následný požár 880 metrů pod zemí nepřežilo minulý týden třináct mužů, z toho dvanáct Poláků a Čech. Dva muži jsou stále v nemocnici, jeden z nich je v kritickém stavu. V severní lokalitě Dolu ČSM byla ve čtvrtek obnovena těžba.

Horníci fárají do zbývajících částí, které nebyly zasaženy neštěstím. Oblast 29. sloje, kde explodoval metan a následně tam vypukl požár, byla uzavřena výbuchuvzdornými hrázemi. Uzavřený prostor má rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů. I týden po výbuchu tam panuje teplota kolem sta stupňů Celsia a potrvá ještě řadu dní, než tam budou smět experti vstoupit.

Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostila šestičlenná četa záchranářů v neděli, když na místě neštěstí dělala předběžný průzkum. 

Po výbuchu se v médiích objevily spekulace o manipulacích s čidly metanu, společnost OKD se proti takovým tvrzením ohradila. Na české účty pro pozůstalé obětí důlního neštěstí už přišlo zhruba pět milionů korun.