Ve sběrném dvoře řidiče náklaďáku odmítli, tak tuny odpadu vysypal u domů

  • 139
Několik tun odpadu vyložil řidič nákladního auta jen pár metrů od obydlených domů v Ostravě-Kunčičkách. Viníka pomohlo odhalit svědectví místních i záběry z kamer. Majiteli firmy hrozí až desetimilionová pokuta.

Řidič se odpadu nelegálně zbavil v Ostravě-Kunčičkách na ulici Pstruží. V místě, kde se nachází několik obytných domů, jednoduše vysypal z nákladního vozu staré pneumatiky, domovní odpad, dřevo i suť. 

Místní k černé skládce přivolali strážníky. „Již z prvotního ohledání místa bylo zřejmé, že se nejedná o drobnou skládku, se kterými se strážníci setkávají ve službě v okolí odpadových kontejnerů či v okrajových částech města,“ vylíčil mluvčí Městské policie v Ostravě Jindřich Machů.

Strážníci si všimli stop pneumatik po nákladním autě. Vyzpovídali místní a prohlédli záběry z pěti kamer městského systému v okolí. Na nich viděli projíždět napřed naložený a posléze již vyprázdněný nákladní vůz.

„Výsledkem bylo zjištění žlutého nákladního vozidla značky DAF, včetně jeho registrační značky,“ uvedl Machů.

Hlídce se podařilo řidiče vypátrat. Své počínání zdůvodnil tím, že byl s nákladem odmítnut ve sběrném dvoru společnosti OZO Ostrava.

„Dodavatel přivezl směsný odpad do provozovny OZO v Ostravě-Kunčicích, ačkoliv byl předem obeznámen s tím, že jej má dopravit do provozovny v Ostravě- Hrušově. Řidič vozidla byl požádán, aby tak v souladu s uzavřenou smlouvou učinil. Současně mu bylo sděleno, že pokud odpad bude roztříděn, bude celková cena za jeho odstranění významně nižší,“ vysvětlila mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová. 

Majitel firmy, jehož zaměstnanec odpad z nákladního vozu nelegálně vyložil, přislíbil odstranění černé skládky. „Podle zákona o odpadech pak majiteli firmy hrozí pokuta až ve výši 10 milionů korun,“ dodal mluvčí strážníků.