Někdejší obchodní dům Breda v centru Opavy zůstává zatím prázdný.

Někdejší obchodní dům Breda v centru Opavy zůstává zatím prázdný. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Bývalý obchodní dům Breda v Opavě nikdo nekoupil. Chystá se druhé kolo

  • 0
Ačkoli podle správce konkurzní podstaty Josefa Cupky byli zájemci tři, bývalý obchodní dům Breda v Opavě nakonec nikdo z nich nekoupil. MF DNES potvrdil tuto informaci zástupce věřitelů Miroslav Grunt.

„Neakceptovali kupní cenu, která je podle znaleckého posudku 55 milionů korun. Bude proto vyhlášené druhé kolo výběrového řízení. Zatím nepočítáme s tím, že bychom šli s cenou dolů. Breda byla v nabídce krátký čas. Věříme, že když se bude nabízet déle, zájemci se najdou,“ uvedl Grunt.

„Město o koupi památkově chráněné budovy zájem nemělo. Možná by mohli zvážit místní patrioti, kteří jsou finančně za vodou, zda neudělat něco pro region. Mohli by Bredu koupit a využít například pro poskytování sociálních a zdravotních služeb,“ podotkl Grunt.

Kdo zaplatí, tomu budovu prodám, říká správce

Město sice dostalo přednostní nabídku, ale odmítlo ji kvůli vysoké ceně i kvůli tomu, že nemá pro budovu využití. Opavští politici ale také předpokládali, že se Bredu nepodaří prodat a cena půjde dolů. Pak by zřejmě koupi znovu zvážili. Podobný odhad měli i další lidé.

„Taky mi Bredu nabízeli, ale za tu cenu je podle mě neprodejná. Kupec navíc musí počítat s vysokými náklady na rekonstrukci i s tím, že jako obchodní dům už se neuživí,“ líčí podnikatel z Ostravy.

Konkurzní správce Josef Cupka si ale nemyslí, že problém je v ceně. „Tři zmínění zájemci nelicitovali ani tak o cenu, jako spíš o podmínky, za jakých ji zaplatí. Já chtěl peníze hned při podpisu kupní smlouvy, na to ale nikdo z nich neměl. Chtěli na splátku delší čas, což se mi nelíbilo,“ tvrdí Cupka.

Podle něj si teď mohou vyřídit úvěry a přihlásit se do druhého kola. Žádné termíny ale ještě nestanovil. „Prodej běží vlastně pořád. Zrovna jednám s dalším zájemcem, který má představu, jak budovu využít. Pokud zaplatí cenu Bredy podle znaleckého odhadu, prodám mu ji,“ dodal.