Na Bílé už testují novou lanovku. Ta začne lyžaře vozit v prosinci. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

V Bílé testují šestimístnou vyhřívanou lanovku, lyžaře sveze od půlky prosince

  • 17
Na novou šestimístnou vyhřívanou lanovku se mohou již tuto sezonu těšit návštěvníci lyžařského areálu v Bílé v Beskydech. Její stavba za 150 milionů korun začala letos v květnu, prvního lyžaře by měla vyvézt na svah během prosince. Zaplatit ji provozovatelé dokázali pomocí úvěru a dotace Národní sportovní agentury.

„Nová lanovka, stejně jako stará, přepraví za hodinu dva tisíce čtyři sta pasažérů. Nově ale lidé pojedou na šestimístných vyhřívaných sedačkách, kdy na sebe při jízdě mohou přiklopit takzvanou bublinu, aby na ně nesněžilo nebo nepršelo,“ sdělil vedoucí lyžařského střediska v Bílé Jaroslav Vrzgula.

Obrovským plusem je podle něj i to, že každá sedačka je odpojitelná. „V praxi to znamená, že ve stanici sjede z poměrně rychle jedoucího lana na vedlejší, čímž zpomalí,“ popsal Vrzgula.

Průkopníky lyžování v Beskydech byli němečtí úředníci, rozmach nastal po válce

„Cestující se pak mohou pohodlně usadit do téměř stojící sedačky, což určitě ocení rodiny s dětmi a starší generace turistů a lyžařů.“ Lanovku nechali provozovatelé postavit v místech, kde stávala předchozí.

„Jakmile skončila minulá sezona, demontovali jsme staré sedačky, ocelové lano i všechny nosné sloupy včetně betonových ploch na spodní i horní stanici. To vše je dnes nové,“ uvedl Vrzgula.

Bílá: sjezdovky z vrcholů Beskyd s hezkými výhledy

„Lanovku máme vyprojektovanou na dva tisíce osm set lidí. Zatím začneme s dvěma tisíci čtyřmi sty a uvidíme. Pokud vše půjde dobře, stačí dokoupit šest sedaček. Ale to jsou úvahy do budoucna, podobně jako plány na další sjezdovku na severním svahu, kterou bychom časem chtěli.“

Aktuálně stavbaři novou lanovku testují a provozovatelé věří, že v sobotu 16. prosince na ní oficiálně zahájí sezonu. „Samozřejmě jen v případě, že to počasí dovolí,“ podotkl Vrzgula.

Areály letos do rozvoje investují přes miliardu korun. Většina skipasů nepodraží

Lanovku v obci ocenil i starosta Bílé Tomáš Kubačák. „Moderní sedačka určitě přitáhne nové návštěvníky, což poslouží i nám,“ připustil.

„Jako obec vlastníme lyžařské plochy a vleky na jižní straně údolí. Provozuje je také místní Ski areál Bílá, ale obec z nich má určitý profit. Pokud bude lyžařů víc, vyšší zisky určitě přijdou vhod i nám a místním hoteliérům,“ doplnil starosta.

12. listopadu 2022