(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Staví obchvat a nalézají miny. Okolí Krnova je plné vojenské munice

  • 3
S nálezy granátů, nábojů i min se potýkají stavbaři při budování krnovského obchvatu. Jedná se o munici z období druhé světové války i vojenský materiál používaný sovětskou armádou z doby okupace po roce 1968. Na stavbu opakovaně vyjíždějí pyrotechnici.

„Jen za březen bylo pyrotechnikům k likvidaci předáno pět kusů staré vojenské munice, a to i nevybuchlé, která je pro laiky, již by s ní chtěli manipulovat, vysoce nebezpečná,“ informovala mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Upřesnila, že přímo v trase budoucího obchvatu města stavební dělníci našli například hlavový zapalovač z dělostřeleckého granátu či dělostřelecký protipancéřový granát sovětské výroby ráže 122 mm z období druhé světové války.

V místě byla vojska sovětské armády

„V tomto druhém případě šlo o vystřelenou nevybuchlou munici, která obsahuje trhavinu a ostrý iniciační prvek – dnový zapalovač,“ doplnila Círová.

Při odstraňování svrchní vrstvy zeminy na místě určeném pro ukládání materiálu v Krásných Loučkách zase stavební dělníci narazili na dělostřelecký náboj ráže 100 mm a dvě protitankové miny, které používali sovětští vojáci po roce 1968.

Právě tato lokalita je na podobné nálezy bohatá. „V místech, kde působila vojska sovětské armády, se tato munice běžně nachází. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že v okolí Krnova, především v lokalitách Ježník, Chomýž a Krásné Loučky, bylo mnoho nálezů. V jednom případě šlo dokonce o stovky kusů protitankových min. Munice byla naházená do vodních nádrží, uložena do okopů i výmolů a poté zasypána,“ přiblížil zlozvyky sovětských vojsk pyrotechnik Ivo Peterek.