Vizualizace moderních skleníků v Arboretu Nový Dvůr na Opavsku | foto: Vizualizace Slezské zemské muzeum

Skleník v Arboretu Nový Dvůr bude později a dražší o desítky milionů

  • 2
Rozpočet na stavbu výstavního skleníku tropických a subtropických rostlin v Arboretu Nový Dvůr na Opavsku je třeba navýšit o desítky milionů. Tendr na zhotovitele nového pavilonu ukázal, že se v současnosti do předpokládaného rozpočtu zdaleka nevejde.

Slezské zemské muzeum, jehož pracovištěm arboretum je, chystá soutěž novou. Stavbu skleníku to posouvá prozatím o rok.

„Z důvodu překročení výše předpokládané hodnoty veřejné zakázky u všech podaných nabídek byl nucen zadavatel veřejnou zakázku Slezské zemské muzeum – skleníková expozice Arboretum Nový Dvůr zrušit,“ informovala ředitelka Slezského zemského muzea v Opavě Jana Horáková.

Podle původního rozpočtu měla výstavba expozičního prostoru přijít na 118,5 milionu korun. Jednalo se o takzvanou podlimitní zakázku.

Ceny vzešlé z výběrového řízení však byly tak vysoké, že se zakázka přesunula do nadlimitních hodnot a je třeba tendr nový.

„Ve spolupráci s projekční kanceláří ministerstva kultury a se společností specializující se na projektové řízení připravujeme podklady pro nové výběrové řízení,“ přiblížila další postup Horáková s tím, že termín vyhlášení nového tendru není možné zatím stanovit. 

Součástí chystaných podkladů bude i stanovení nové předpokládané hodnoty veřejné zakázky, projektanti vyjdou také z vyhodnocení podaných nabídek.

K jaké částce se nabídky v prvním výběrovém řízení dostaly, muzeum nechce konkretizovat. „Finanční limit pro určení nadlimitní veřejné zakázky na stavební práce činí 149 224 000 korun. Jsme nad, takže cena je nad původní částkou vyšší o desítky milionů,“ doplnila ředitelka. Celý harmonogram stavby skleníku se zatím posouvá o rok, tedy s otevřením v roce 2021.

Botanická zahrada nový expoziční skleník potřebuje, čeká na něj bezmála dvacet let. Ten původní musel kvůli havarijnímu stavu k zemi v roce 2000. Lidem je momentálně v arboretu přístupná jen část pěstebního skleníku. V tom je řada rostlin umístěná dočasně a čeká na nové prostory.

Skleněné vejce

Chystaný pavilon má mít tvar vejce a na ploše dvou tisíc metrů čtverečních přiblíží rostlinnou říši tropů a subtropů. Jednou z jeho atrakcí bude i vodopád, část expozice se bude věnovat také živočichům.

Arboretum by posunul o několik tříd výš jak po odborné stránce, tak s vysokou pravděpodobností i z hlediska návštěvnosti. Když před třemi lety tehdejší ministr kultury Daniel Herman přímo v Opavě podepisoval příslušné dokumenty, předpokládalo se, že stavba skleníku začne v roce 2018.

Letos a příští rok se již měly do skleníku vysazovat rostliny a na konci roku 2020 do něj měli vkročit první návštěvníci. Pětaosmdesát procent z jeho projektových nákladů měla krýt evropská dotace, zbytek státní rozpočet. Dotace, již muzeum získalo v roce 2017, byla v kraji i republice rekordní.

„Podíl evropské dotace zůstává stejný. Nový termín, tedy rok 2021, nemá na získanou dotaci vliv,“ upřesnila Jana Horáková.