Policisté prohledávali prodejny Kaufland, kde anonym oznámil uložení výbušného...

Policisté prohledávali prodejny Kaufland, kde anonym oznámil uložení výbušného systému (19. dubna 2020). | foto: Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Muž hrozící bombami v Kauflandu chtěl milion dolarů, hlásil se k teroristům

  • 21
Policisté obvinili muže z Ostravska, který podle závěrů kriminalistů jako anonym telefonicky hrozil uložením bomby v prodejnách řetězce Kaufland. Volající se hlásil k teroristické organizaci Islámský stát, požadoval vysokou hotovost a letadlo.

Sérii anonymních telefonátů zaznamenali pracovníci tísňových linek 112 a 158 v neděli. Volající hrozil bombovým útokem v několika prodejnách Kauflandu na Ostravsku.

Při hovorech se podle policie vydával za příslušníka teroristické organizace Islámský stát. Za neuskutečnění výhrůžek požadoval milion dolarů v hotovosti a konkrétní typ dopravního letadla.

Výhrůžné telefonáty zaměstnaly stovku policistů z různých jednotek. Ti museli zajistit a zkontrolovat zhruba dvacítku obchodů v Moravskoslezském kraji.

„Několik stovek osob muselo být evakuováno a občané neměli možnost vstupu do příslušných obchodů, popřípadě do celých objektů, ve kterých se tyto prodejny nacházely,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Bombu policisté nenašli, podezřelého ale záhy zadrželi. „Lokalizovali místo možného výskytu volajícího. Hlídky pak podezřelého zadržely. Dechová zkouška na alkohol u něj prokázala hodnotu kolem jednoho promile,“ dodala Jiroušková.

Policisté v neděli dopoledne prohledávali prodejny Kaufland, kde anonym oznámil uložení výbušného systému (19. dubna 2020).

Vyšetřovatelé záhy případ překvalifikovali z šíření poplašné zprávy na zločin vyhrožování teroristickým trestným činem. Věc si tak převzala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Státní zástupce navrhl vzetí obviněného do vazby, čemuž Okresní soud v Ostravě vyhověl. „V případě pravomocného rozsudku obviněnému hrozí trest odnětí svobody od tří do dvanácti let,“ informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. výše trestu zatím nezohledňuje fakt, že byl spáchán v době nouzového stavu