Policista po besedě s dětmi v mateřské škole nechtěně vystřelil ze zbraně

  • 421
V přerovské mateřské škole došlo při manipulaci s policejní služební zbraní k nechtěnému výstřelu. Stalo se tak po besedě, která se tam konala. Podle policie krajský policejní ředitel ihned přijal opatření, aby se něco podobného v budoucnu už nemohlo opakovat.

„Mrzí nás to a za chybu kolegy se tímto všem zúčastněným omlouváme,“ uvedli policisté.

K nehodě při manipulaci se zbraní došlo v Přerově. Besedy s policisty se podle informací ČTK zúčastnilo 12 předškoláků, součástí byla i ukázka rozložení a složení zbraně. Zbraň policistovi vystřelila po přednášce. „Jednalo se o mateřskou školu ve Dvořákově ulici,“ řekla mluvčí magistrátu Lenka Chalupová.

Nikdo nebyl zraněn, i tak se ale začal událostí zabývat odbor vnitřní kontroly policie.

„Vše je v gesci odboru vnitřní kontroly příslušného policejního ředitelství,“ potvrdila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová.

„V tuto chvíli lze uvést, že k tomu podle dostupných informací došlo už po ukončení besedy a tudíž děti nebyly v bezprostřední blízkosti té události. Ta je nicméně nyní předmětem šetření,“ sdělila po patnácté hodině krajská policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Primátor jednal s místním šéfem policie

O incidentu byl podle města okamžitě informován také primátor Petr Vrána, který o něm ihned jednal s šéfem přerovské policie.

„Zajímalo mě, jak k té nešťastné události došlo. Bylo to v rámci besedy, které se konají v mateřských i základních školách, a do tříd chodí policisté nebo hasiči. Bohužel, když policista kontroloval připravenost své zbraně, tak došlo k výstřelu. Bylo to ale mimo výuku dětí a nikomu se nic nestalo. Rodiče byli informováni,“ shrnul Vrána.

Oslovení lidé z okolí podle reportéra MF DNES incident mnohdy ani nezaznamenali, respektive se o něm dozvěděli až z médií.

„Na místě byly podle jednoho ze svědků jen dvě policejní auta, jinak se vlastně nic nedělo, a protože k tomu došlo uvnitř, tak ani nebyl výstřel v okolí příliš slyšet,“ popsal jeden z oslovených.

Omylem se střílelo i na palubě vládního letadla

MF DNES oslovila dva psychology s dotazem, jaké může podobná událost zanechat na dětech psychické následky. Podle odborníků jde o velmi individuální záležitost.

„Pro většinu dětí může jít o fascinující vzpomínku, u úzkostlivějších ovšem mohou být dopady vážnější. Důležité je s dětmi o situaci mluvit, vysvětlit jim ji a být jim oporou,“ shodli se psychologové, kteří vzhledem k citlivosti případu a nejasným okolnostem chtěli zůstat v anonymitě, redakce je ale zná.

K mediálně známému případu nechtěného výstřelu ze služební zbraně příslušníka bezpečnostních složek kvůli špatné manipulaci došlo například v květnu 2019, kdy omylem vystřelil člen ochranky tehdejšího premiéra Andreje Babiše na palubě vládního letadla.

Výstřel vyšel ve chvíli, kdy měl dotyčný svou zbraň v souladu s předpisy předat posádce a měl „výstřelem naslepo“ prokázat, že není nabitá. Premiérovi ani nikomu jinému z dvou desítek lidí na palubě se nic nestalo, zásah dostala kuchyňská linka. Viník byl kázeňsky potrestán, u policie ale mohl zůstat.

, ,