Neznámý pachatel posprejoval červenou barvou na ústředním olomouckém hřbitově několik náhrobních kamenů, pomník obětem první světové války a dřevěnou sošku anděla. | foto: Policie ČR

Vandal se vyzbrojil červeným sprejem, na hřbitově poničil i válečný pomník

  • 19
Jen pár dnů poté, co se na ústředním hřbitově v Olomouci připomínal položením květin Den válečných veteránů, se stal pomník obětem 1. světové války cílem útoku vandala. Škoda způsobená sprejem zatím nebyla vyčíslena.

„Vyšetřujeme podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Dosud neznámý pachatel posprejoval červenou barvou na ústředním olomouckém hřbitově několik náhrobních kamenů, pomník obětem první světové války a dřevěnou sošku anděla,“ popsala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Později se policistům ozvali také majitelé dalších poškozených hrobů.

„Dnešního dne přijali policisté oznámení o dalších poničených hrobech. V tuto chvíli již evidují přes čtyři desítky případů, které se týkají především poškozených hrobů,“ doplnila Vaňharová.

Škodu, která řáděním vandala vznikla, policisté dosud podle mluvčí nevyčíslili.

„Pachateli v případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí podle trestního zákoníku trest odnětím svobody až na jeden rok,“ uvedla mluvčí.

Olomoučtí policisté mají s vandaly, kteří napadají hřbitovy, zkušenosti. V roce 2018 dopadli viníka, který poničil jedenáct hrobů, za pouhé dva dny.