Magnetofon Paratus neboli drátofon byl určený jen pro státní sektor. Státní...

Magnetofon Paratus neboli drátofon byl určený jen pro státní sektor. Státní bezpečnost ho používala k výslechům zadržených. Záznam se zachycoval na drát. | foto: Filip Fojtík, MAFRA

Výstava o historii Meopty ukazuje i drátofony, původně je směla mít jen StB

  • 3
Celá vývojová řada legendární zrcadlovky, zvětšovací přístroje, promítací technika či civilní i vojenské dalekohledy. To vše je k vidění až do 15. října na přerovském zámku na výstavě věnované devadesátému výročí založení podniku Optikotechna, později přejmenovaného na Meoptu.

„Mezi lákadla patří například řada legendárních fotoaparátů Flexaret, což byl u nás nejtypičtější představitel zrcadlovky, či miniaturní fotoaparát Mikroma, který exceloval na světové výstavě Expo v Bruselu v roce 1958,“ uvedl kurátor výstavy Petr Sehnálek.

Expozice láká i na jiné unikáty, například magnetofon Paratus neboli drátofon.„Ten byl určený jen pro státní sektor. Státní bezpečnost ho používala k výslechům zadržených. Záznam se zachycoval na drát,“ objasnil kurátor.

Drátofon se vyráběl v letech 1949 až 1955 a vzniklo ho do stovky kusů. Všechny byly v majetku Státní bezpečnosti a mezi lidi se dostaly až po roce 1955. Do té doby bylo vlastnictví jakéhokoli magnetofonu trestné.

Lidé si vyzkouší dalekohledy i přístroje do BVP

K zajímavostem výstavy patří i promítací technika, která ve světě slavila úspěchy a v minulosti zprostředkovala filmové zážitky divákům nejen u nás.

„Vystavujeme i kinoprojektor Meopton 1. Jednalo se ve své době o tahouna domácí kinematografie, který se poté dostával i do menších městských a venkovských kin,“ objasnil Sehnálek. Nechybějí ani přístroje pro panoramatickou stereofotografii, která byla ve své době velmi populární.

Návštěvníci si mohou některé přístroje i vyzkoušet. „Například pozorovací vojenskou optiku, teleskopické dalekohledy či přístroje do bojových vozidel,“ vyjmenoval kurátor.

Cílem společné akce Muzea Komenského a firmy Meopta je nejen zmapovat všechny významné mezníky, ale i ukázat, jak zajímavým oborem může optika být.

Společnost Meopta vznikla v roce 1933 pod názvem Optikotechna z popudu milovníka optiky a nadšence pro optické výpočty a výrobu Aloise Mazurka, který působil na Střední průmyslové škole v Přerově a pro své záměry nadchl továrníka Aloise Beneše.

Jejich spojením vznikla firma na tovární výrobu jemné mechaniky, zvětšovací a promítací přístroje. Dnes patří Meopta ke špičkovým výrobcům optických přístrojů v oblasti pozorovací a sportovní optiky, optoelektronických systémů, laserových aplikací i vojenských přístrojů.

16. května 2018