Budova Společenského centra v Prostějově se proměnila v posilové očkovací...

Budova Společenského centra v Prostějově se proměnila v posilové očkovací centrum. Například ze sálu je čekárna pro naočkované, do které lidé míří z pěti očkovacích boxů. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Mobilní týmy míří do Jeseníků, očkovací centrum Šantovka zkrátilo provoz

  • 0
Příští týden se na severu Olomouckého kraje objeví první mobilní očkovací týmy, které mají za úkol posílit kapacitu očkovacích míst ve zdravotnických zařízeních. Výrazně se tak rozšíří možnost očkování proti covid-19 v méně dostupných lokalitách v okrajových částech kraje.

„Výjezdy mobilních očkovacích týmů jsme plánovali od začátku. Chceme, aby díky nim byla vakcinace dostupná pro všechny, kteří se proti koronaviru chtějí nechat naočkovat, ale nemají z jakéhokoli důvodu šanci se dostat do očkovacích míst,“ vysvětlil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Zástupci hejtmanství do konce týdne obešlou starosty měst a obcí na severu, aby zjistili, kde a jaký zájem o výjezd mobilních týmů je.

„Na základě informací od starostů pak budeme řešit, kdy a kam přesně mobilní týmy vyjedou,“ doplnil Suchánek.

Zatím se počítá se dvěma týmy: jeden zorganizuje Fakultní nemocnice Olomouc, druhý do obcí a usedlostí vyšle Jesenická poliklinika. Zájemce tam budou očkovat vakcínami Moderna a Janssen.

Šantovka mění provozní dobu

Sestavení mobilních týmů přinutilo vedení Fakultní nemocnice Olomouc, aby upravilo provozní dobu očkovacího místa pro neregistrované zájemce v Obchodním centru Šantovka.

„Počínaje pátkem 13. srpna 2021 dochází k úpravě provozní doby očkovacího místa pro zájemce o vakcínu proti onemocnění covid-19, kteří nejsou registrováni v centrálním rezervačním systému. Nově bude očkovací místo Šantovka, jehož chod zajišťuje Fakultní nemocnice Olomouc, v provozu denně od 11 do 19 hodin,“ uvedl mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

„Připravujeme spuštění provozu mobilních očkovacích týmů, které budou podle potřeby zajíždět do odlehlých lokalit s obtížnou dopravní dostupností. Vzhledem k velkým personálním nárokům, které na nás klade provoz našeho očkovacího centra, a také k tomu, že očkovací místo v Šantovce dostačuje poptávce, jsme se rozhodli optimalizovat provozní dobu,“ vysvětlila vedoucí očkovacího centra Jiřina Cahlíková.

Zdravotníci v Šantovce od 27. července naočkovali na čtyři tisícovky zájemců o vakcínu.

V kraji je naočkovaných 59 procent obyvatel

V Olomouckém kraji dostalo aspoň jednu dávku vakcíny již bezmála 59 procent lidí z 525 104 obyvatel, kterých se očkování týká. Podle odborníků by jich mělo být 70 procent.

Menší podíl očkovaných vykázal například sousední Moravskoslezský kraj, kde bylo naočkováno 58,5 procent lidí.

Nejnižší podíl očkovaných v kraji je v malých obcích do 750 obyvatel, kde aspoň jednu dávku vakcíny dostalo 56,4 procenta obyvatel. Nejlépe si vede Olomouc, kde mělo k 5. srpnu alespoň jednu dávku 51 961 ze 82 972 obyvatel, což odpovídá podílu 62,6 procenta.

V Olomouckém kraji funguje celkem 12 očkovacích míst. Místa s kapacitou až několik set dávek vakcín denně jsou v nemocnicích, v Prostějově a v Přerově fungují očkovací centra v prostorách společenských domů. V Olomouckém kraji není žádní velkokapacitní centrum, protože dostatečnou očkovací kapacitu nabízejí místní nemocnice.

,