Obří dieselagregát na výrobu elektrické energie v bunkru v Přáslavicích na...

Obří dieselagregát na výrobu elektrické energie v bunkru v Přáslavicích na Olomoucku | foto: Flenexa

Na muzejní noc v Olomouci a okolí lákají kaple, bunkr i nepřístupná zvonička

  • 0
Muzejní expozice, výstavy v galeriích i potrubní poštu v útrobách fakultní nemocnice dnes prozkoumají lidé při Olomoucké muzejní noci. Do akce, při níž do pozdních hodin zůstanou otevřené brány mnoha atrakcí, se letos zapojí šest desítek institucí. Zahájení je v plánu v 17 hodin ve Ztracené ulici.

Naplánované jsou také doprovodné akce, například hudební vystoupení nebo vinné slavnosti na Dolním náměstí.

Večer mohou lidé navštívit například běžně nepřístupnou zvoničku v Bezručových sadech, střechu Hotelového domu či pevnost Fort Tafelberg v areálu Fakultní nemocnice Olomouc.

Nemocnice zpřístupní i unikátní funkcionalistickou kapli či centrálu potrubní pošty. Muzeum umění v Olomouci zase připraví obměněnou expozici Století relativity.

Tahákem je návštěva bunkru v Přáslavicích

Novinkou letošního ročníku je mimo jiné program v přáslavickém bunkru nedaleko Olomouce. Během pětačtyřicetiminutové prohlídky se lidé dozví zajímavosti z historie studené války.

„Kvůli kratšímu času neprojdou návštěvníci všechny prostory, jako je tomu při běžné dvouhodinové prohlídce. Pro velký zájem jsme však museli další termín přidat,“ objasnil za organizátory Michal Netolický.

Kompletní program je uveřejněný na webu a Facebooku akce, pořadatelé doporučují si nabídku předem prohlédnout, část atrakcí totiž vyžaduje rezervaci místa. Některá města a instituce v kraji se k Muzejní noci hlásí také v jiných termínech, většina až o příštím víkendu.