ilustrační snímek | foto: HZS ČR

Cyklista bez přilby nepřežil srážku s autem, policie hledá svědky nehody

  • 3
Policisté hledají svědky tragické dopravní nehody cyklisty, který se v Jablonci nad Nisou srazil s osobním vozidlem Mitsubishi Lancer. Muž neměl ochrannou přilbu a na místě zemřel.

Nehoda se stala ve čtvrtek krátce po půl deváté večer na kruhovém objezdu „U Červených“ poblíž Pražské ulice.

„Cyklista po střetu upadl na vozovku a utrpěl velmi vážná zranění, kterým na místě bohužel podlehl. Na místo přivolaný lékař konstatoval smrt,“ uvedla Vladimíra Šrýtrová, koordinátorka prevence krajské policie. „Cyklista neměl bohužel cyklistickou přilbu,“ dodala.

Dechová zkouška u řidiče neprokázala přítomnost alkoholu, jeho vozidlo policie nechala odtáhnout kvůli dalším znaleckým zkoumáním. Příčinu úmrtí cyklisty má ozřejmit nařízená soudní pitva.

„Jak přesně k nehodě došlo a jejími okolnostmi se nyní zabývají jablonečtí kriminalisté,“ shrnula Šrýtrová. Zároveň požádala veřejnost o spolupráci. Případní svědci, kteří by mohli přispět k objasnění nehody, se mají přihlásit policistům na bezplatné tísňové lince 158.

Na silnici s ochrannou přilbou

Nebyla to jediná nehoda s tragickým koncem, která se stala na území kraje v posledních týdnech. Na konci července se třiatřicetiletému muži v Hrádku nad Nisou za jízdy otočila řídítka elektrokoloběžky, ze které spadl na silnici, kde udělal několik kotrmelců.

Ani on při jízdě nepoužil ochrannou přilbu. S těžkým poraněním hlavy jej transportovali zdravotníci do nemocnice, kde však i přes snahu o záchranu jeho života následkům svých zranění podlehl.

22. srpna 2022

Nejen policie každoročně upozorňuje cyklisty a koloběžkáře na to, jak je důležité nosit cyklistickou přilbu s důrazem na její správné upevnění. Přesto se lidé často vydávají na silnici nechráněni.

„Cyklisté, koloběžkáři, patříte mezi nejohroženější účastníky silničního provozu. Chraňte svoje zdraví, v provozu se chybovat nevyplácí,“ vyzvala před pár dny Dana Burešová, preventistka Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz