Jablonecká nemocnice patří zatím stoprocentně městu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Nemocnice zůstane Jablonci, město na ni ale musí sehnat stamiliony

  • 3
Jablonecká nemocnice zůstane dalších deset let pravděpodobně stoprocentně vlastněná městem. S přeměnou na akciovou společnost, do níž by majetkově vstoupil Liberecký kraj, se nyní nepočítá. Závěr plyne z plánu rozvoje vypracovaným ředitelem zdravotnického zařízení. Postup v něm navržený schválili na posledním jednání zastupitelé.

Aby nemocnice byla stabilní a fungovala tak jak doposud, bude do ní město muset do roku 2033 napumpovat téměř 790 milionů korun. Nad úvahami o transformaci nemocnice se nedávno prohnala menší bouře. Proti byly lékařské odbory, část personálu, kolovala i petice mezi obyvateli města.

Ředitel nemocnice Vít Němeček proto dostal za úkol připravit ekonomickou strategii na dalších deset let. V ní pracoval se třemi variantami rozvoje. Městští radní a pak zastupitelé nakonec schválili variantu B.

Kritici nechtějí z jablonecké nemocnice akciovou společnost, bojí se o péči

V ní je například uvedeno: Vývoj úhrad péče pokračuje v dosavadním trendu, ale celková výkonnost vlivem objektivních faktorů mírně klesá. Nemocnice má nadále konkurenceschopné platy ve všech kategoriích zaměstnanců, je zachována stávající úroveň kvality a dostupnosti péče. Nebo že nemocnice je stabilní, nemá závazky po splatnosti a postupně čerpá stávající finanční rezervu.

Na jednání rady Němeček uvedl: „Nemocnice je v současné době v dobrém stavu, nicméně některé vnější podmínky se zhoršují. Máme dlouhodobý plán, jak udržet stávající kvalitu, nicméně k tomu potřebujeme nový zdroj peněz, v průměru cca dvacet pět milionů korun ročně. Pokud se nový zdroj nenajde, potom hrozí, že nemocnice nebude schopna naplnit svůj závazek dodržovat kvalitu a dostupnost péče.“

Kraj měl zájem o podíl

Podle ředitele mají vliv na chod zdravotnického zařízení třeba inflace, ekonomika státu, konec covidových úhrad či situace na trhu práce. Ředitel již dříve řekl, že ideální by bylo transformovat instituci na akciovou společnost a následně prodat její dvacetiprocentní podíl za 300 milionů korun Libereckému kraji, který měl o takovou operaci zájem.

„Tuto cestu však většina politické reprezentace našeho města odmítla, což považuji za chybu, ale samozřejmě toto rozhodnutí respektuji. Je však nutné najít jiné cesty, jak pro naši nemocnici získat nové zdroje finančních prostředků,“ upozornil Němeček.

Ze schválené strategie vyplývá, že během deseti let bude město muset sehnat na nemocnici takřka 790 milionů korun. Jak již bylo uvedeno, proti úvahám o změně vlastnické struktury protestovala část zaměstnanců i obyvatel Jablonce.

V létě bude jasněji o osudu nemocnice, petice je proti akciové společnosti

Například předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková v dubnu uvedla, že akciová společnost může znamenat ztrátu kontroly města nad nemocnicí či zhoršení platových podmínek lékařů a sester.

„Akciová společnost není právní forma, která je vhodná pro fungování zdravotnických zařízení. Zřizovatel nemocnice jako veřejnoprávní subjekt má možnosti neomezené kontroly, vstupu do hospodaření organizace. Pokud je však zařízení transformováno na obchodní společnost, tak zde dozoruje představenstvo a rozhoduje rada. Ty kroky jsou pak celkem složité,“ byla přesvědčena Žitníková.

Ředitel nemocnice Němeček však tato tvrzení označil za mýtus s tím, že v současnosti prakticky žádný zaměstnanec nepracuje za tabulkový plat, všichni mají platy vyšší, velká část pak výrazně.

V Libereckém kraji jsou akciovými společnostmi obě krajské nemocnice - v Liberci a České Lípě, nemocnice v Jilemnici a Semilech provozuje akciová společnost MMN. Ve všech drží Liberecký kraj majetkový podíl a přispívá na investice.

6. ledna 2023