Hledač našel protitankovou střelu. | foto: Policie ČR

Hledač vykopal protitankovou střelu, pyrotechnici ji odpálí v trhací jámě

  • 0
Protitankovou střelu našel v lesích na Frýdlantsku hledač pokladů. Na nález ho upozornil detektor kovů. Přivolaní policisté povolali pyrotechniky, kteří munici zneškodní v trhací jámě.

Hledač pokladů vyrazil s detektorem kovů do lesů na Frýdlantsku uplynulou neděli.

„Po několika minutách strávených v lesním porostu mu jeho detektor začal hlásit nález. Po odstranění nánosu zeminy vyňal ze země několik kilogramů vážící předmět. Hned mu bylo jasné, že jde o munici,“ popisuje situaci policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Hledač neváhal, místo zajistil a kontaktoval policii. „Jakmile policisté dorazili, vytyčili bezpečný perimetr okolo nálezu a vyžádali si na místo specialisty z pyrotechnické služby, kteří si velmi zachovalý a plně funkční německou protitankovou střelu ráže 88 mm zajistili a převzali k odborné likvidaci. K té dojde v trhací jámě v Ralsku,“ dodává Robovský a upozorňuje, jak by měli případní další nálezci munice postupovat.

„Při nálezu munice, předmětu připomínajícího munici, výbušniny, výbušného předmětu nebo podezřelého předmětu je podstatné se tohoto předmětu vůbec nedotýkat, ihned informovat policii a do příjezdu zajistit, aby se k předmětu nepřiblížila jiná osoba,“ cituje mluvčí pokyny Pyrotechnická služby Policie České republiky.

Podobný nález střeliva řešili před dvěma lety v Chlumci nad Cidlinou. Dvakrát během víkendu tu byla při těžbě písku nalezena nevybuchlá munice. Na místo proto vyjel pyrotechnik, který minu na místě odpálil.

Při těžbě našli dvě ostré munice. Museli je odpálit (15. listopadu 2021):

20. listopadu 2023