Večerníček „zamává“ naposledy, ostudný dům v Liberci půjde k zemi

  • 1
Ikonická malba plačícího Večerníčka na stěně domu číslo 7 v liberecké ulici Na Příkopě se brzy stane minulostí. V pátek ráno do areálu opuštěné ruiny dorazila úklidová četa. Brzy ji budou následovat demoliční stroje, které budovu pošlou k zemi. Začne tak první fáze přestavby libereckého Papírového náměstí.

Plány na přeměnu libereckého „Papíráku“ na výstavní čtvrť, která nahradí současné opuštěné domy a zarostlé pozemky, jsou v jednání už více než pět let. Na žalostném stavu se podepsali komunisté i popřevratová doba. Domy se tu bouraly tak, že dnes z původní zástavby zbyla jen torza a kdysi celistvé ulice vypadají jako zuby vylámané z pily.

Nyní se ale pomalu blíží změna. V pátek ráno začalo vyklízení domu číslo sedm v ulici Na Příkopě. Ten obyvatelé Liberce znají hlavně díky malbě plačícího Večerníčka na jedné ze stěn. Demoliční technici začali v pátek ráno vyklízet vnitřek budovy, samotný dům pak půjde k zemi v nejbližších dnech.

Demolice domů v okolí Papírového náměstí tak uvolní prostory pro revitalizační projekt „Papírák 2030“. Ten v mezinárodní architektonické soutěži vyhrálo loni v září pražské studio re:architekti.

V místě, kde aktuálně stojí ruiny starých budov, by tak brzy měla být obytná zóna včetně školky nebo nového kulturního centra.

„Navrhujeme veřejnou i soukromou výstavbu v podstatě tradičního městského formátu. Městské bytové domy, které v přízemí mají obchodní, dílenské, společenské prostory. V patrech jsou byty různých velikostí, pro různé skupiny uživatelů. Jednotlivé domy disponují zahradami ve vnitroblocích, které jsou přístupné buď domem, nebo přímo z ulic,“ popsal na svých webových stránkách vizualizaci Papírového náměstí tým studia re:architekti.

„Vítězný návrh kvalitně reflektuje širší návaznosti a vztahy v území a přináší detailně promyšlené principy utváření a fungování nové čtvrti. Zároveň přichází s odvážným názorem na soudobější charakter nové zástavby, která je oproštěna o sentiment, přičemž respektuje historické souvislosti. Nastavená regulace elegantním způsobem řeší strukturu zástavby i ve stísněných podmínkách, včetně oslunění a osvětlení,“ okomentoval už dříve výsledek výběrového řízení Jiří Janďourek, náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby.

Z dolního centra Liberce bude nová čtvrť, auta v ulicích nezaparkují

Architekti kromě náměstí navrhli i přestavbu bývalé továrny Linserka na kulturně-kreativní centrum. Oprýskaný, ale architektonicky hodnotný objekt se radnice rozhodla zachránit.

„Linserka bude jedním z budoucích pilířů organismu různě zaměřených kulturně-kreativních center se spádovou oblastí celého Libereckého kraje,“ řekla nedávno architektka a urbanistka Zuzana Koňasová z Kanceláře architektury města Liberce.

Koncepce plánovaného Kulturního a kreativního centra Linserka byla součástí soutěžního dialogu Papírák 2023. Zároveň jde o pilotní projekt Evropského hlavního města kultury.

Liberečtí radní už schválili návrh zadávací dokumentace a stanovili komisi, která bude zodpovídat za výběrové řízení na vyhotovitele. Podle plánu by celý projekt měl být definitivně dokončený v roce 2025, konkrétně v září.