Cyklistovi, který dostal infarkt na Author Cupu, pomohl další závodník a...

Cyklistovi, který dostal infarkt na Author Cupu, pomohl další závodník a turistka. (9. října 2022) | foto: Facebook: Horská služba ČR

Cyklista zkolaboval na Author Cupu. Pomohl mu další závodník a turistka

  • 4
O velkém štěstí může hovořit závodník ČT Author Cupu v Jizerských horách, který v sobotu při závodech zkolaboval. Jeho příběh zveřejnila na sociálních sítích Horská služba ČR.

Na místo okamžitě po nahlášení vyrazili dva horští záchranáři i s automatickým defibrilátorem. Byli u něj zhruba čtyři minuty po nahlášení události. Cyklista se po jejich příjezdu na chvíli probral, ale vzápětí opět upadl do bezvědomí.

„Naskočil“ až po druhém výboji automatického defibrilátoru. I když po chvilce opět upadl do bezvědomí, defibrilátor již nedoporučuje další výboj. Naštěstí se muž po další resuscitaci i za pomoci ambuvaku opět probral, uvedli záchranáři.

Jak se později ukázalo, třiapadesátiletý muž dostal srdeční infarkt.

„Mezitím začíná laická resuscitace kolemjedoucím závodníkem. Laická není možná úplně to správné slovo, protože onen závodník je shodou okolností příslušník HZS Jihomoravského kraje. Navíc mu okamžitě začíná pomáhat turistka, povoláním zdravotní sestra,“ popsala Horská služba na svém Facebooku.

Záchranáři pak muže převezli na Smědavu, kde už na ně čekala záchranná služba, která jej převezla do nemocnice.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz