Joseph Goebbels

Joseph Goebbels | foto: AP

GLOSA: Američanka, již kdysi pochválil sám Goebbels? Na léto ideální

  • 0
Volá Berlín, hlásí americký spisovatel Kelly Durham. Ve svém prvním románu vypráví příběh inspirovaný osudem Mildred Gilliarsové. Američanky, jež se za druhé světové války podílela na zahraničním vysílání hitlerovského Německa.

Alter ego Gilliarsové, kterou v USA po válce odsoudili k deseti letům vězení za vlastizradu, zosobní mladičká Maggie. Během studijní stáže v roce 1938 propadne kouzlu německého vojáka a odstěhuje se s ním do Berlína, kde jí domluví pohovor na ministerstvu propagandy, které ji díky komunikačnímu talentu a schopnostem okamžitě přijímá.

Slabost, logicky motivovanou i něčím jiným než profesním umem, pro ni projeví sám Joseph Goebbels. Když pak Maggie zachrání jedno téměř zmařené vysílání německé propagandy do anglicky mluvících zemí, stane se hvězdou oboru. Jenže válečných zvěrstev, jichž se Němci dopouštějí, je stále víc a v Maggie roste pocit nejistoty i viny.

Kelly Durham se žánrově pohybuje mezi čtivou učebnicí, historickým románem a biografií. Příliš vlastní imaginace do děje vkládat nemusel, historie jej napsala sama. 

Evropského čtenáře však Volá Berlín asi příliš neuhrane. A to nejen proto, že Durham pro americké čtenáře trochu urputně rekapituluje i nejzákladnější válečné dění a kontext, ale také proto, že své postavy využívá spíše jako berličky vyprávění než plnohodnotné hrdiny. Kniha je příjemnou rekapitulací, osvěžením znalostí z doby války. Na léto asi ideální.