Diskuze

RECENZE: Židovka, co se rozhodla udávat další Židy. Stella je kruté čtení

V Německu vyvolal román spisovatele, novináře a válečného zpravodaje Takise Würgera nazvaný Stella bouřlivé reakce. U nás příběh Židovky Stelly Goldschlagové, jež spolupracovala s gestapem, aby ochránila vlastní rodinu, zůstává spíše stranou pozornosti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DV

Je známá věc, že Židi stejně jako Češi udávali své lidi Němcům a později komunistům.

Dělali to nejen pro výhody, ale taky pro výdělky.

V článku zmiňovaná Stella byla židovka, udávala svoje lidi nejen pro výhody, ale taky pro peníze. V tom se nelišila od Čechů, kteří taky udávali Němcům a později komunistům. Jejich potomci udávají dodnes. Nemusíme chodit daleko. Tak zrovna tady. Kolik Čechů nahlásilo cenzorovi, že někdo napsal něco závadného na iDnes, jiný hlásil že někdo nemá na frňáku roušku, další že se někde sešlo víc lidí než bylo povoleno. Dopady nejsou tak tragické, jak byly tenkrát, jsou to jenom malí bonzáčci, ale princip stejný.

Zmiňovaná židovka Stella měla z toho peněžní výhody, tak práskala na výdělek. Umožňovalo jí to luxusní a pohodlný život. Napráskala 2 tisíce židů, za každý bonz 300 Říšských marek a to byly už nějaké peníze. Tak práskala, práskala a bohatla. Kolik máme takových Čechů neví nikdo.

V článku chybí co bylo možno za těch 600 tisíc RM pořídit. V článku tato informace není, jistě to byl velký majlant a ten jí zůstal. Ty válečné Říšské marky, ty platily ještě tři roky po válce. Bylo možno je po válce volně směnit za USD, Švýcarské franky, nové Německé marky a tak byla z toho svého bonzování bohatá až do smrti.

Uvítal bych kdyby někdo doplnil co se všechno dalo za takové peníze koupit. Kolik stál za Hitlera dům, kolik barák v Praze, kolik třeba bochník chleba? Bylo by to užitečné pro konkrétnější představu kolik na tom bonzování vydělala.

0 2
možnosti
AB

Majetek ji zabavili a ona šla do vezeni. Kolik udala lidi se neví a zda za to dostávala peníze já nevím, nikdy jsem to nečetl. Vy to víte odkud?

0 0
možnosti
FV

Já myslím, že Češi by si spíš než o Stelle měli přečíst o Margarete (Deník z Prahy), jak Češi týrali po skončení války i Němce židovského původu. A že vlastně není takový rozdíl mezi "SSmanem" za války a "RGmanem" (Revoluční gardista) po válce ;-)

2 2
možnosti
Foto

Františku pokud takto uvažujete tak jste idiot.

1 2
možnosti
IS

Se zapomíná na původ židovství. Šlo hlavně o náboženství, které se přenášelo po matce. Ale ani to se důsledně nedodržovalo. K židovství přestupovali i Češi a Němci, kterým nevyhovovalo státní katolické náboženství po 30leté válce a židovství bylo tehdy mezi několika málo státně povolenými druhy víry. A nejen to. Šlo i o legalizaci pobytu. Takže přední rabín nedávno hledal kořeny svojí rodiny a narazil na příjmení Cigoň.

Při národním obrození nastal opačný proces. Takže k nám jako výsledek dorazil Reinhard Tristan Eugen Heydrich, plně certifikovaný árijský protektor, Němec nejčistší, ovšem s židovskou babičkou. Jeho rodiče byli úspěšní podnikatelé v hudebním průmyslu. Ale po útocích od konkurence se museli silně vymezit vůči zprávám o židovskému původu rodiny. Reinhard byl výsledkem této snahy.

0 0
možnosti
Foto

Plně ve schématu muslim je hodný, žid je zlý, Němec je přítel, Rus je nepřítel s ricinem (novičokem) ...

0 3
možnosti
DD

D97a48v57i14d 60D89o31b17e69š

18. 6. 2020 15:47

Ale jděte. Já si z toho naopak vzal, že všude se najdou bestie, co jsou schopné udávat i vlastní. Žid - nežid.

1 0
možnosti
MZ

Stelle se dařilo skrývat se před gestapem ještě v roce 1943. Nakonec však byla také zatčena, stejně jako její rodiče a manžel. Ve vězení Stellu čekal výslech a mučení. Důstojník Felix Lachmuth si přitom povšiml jejích netypických rysů i nevšední krásy a dostal ďábelský nápad. Zmučené Stelle nabídl, že ušetří život její rodiny, když pro něj zjistí, kde se skrývají další berlínští Židé, kteří gestapu dosud obratně unikali. Za každého dopadeného měla Stella navíc dostat 300 říšských marek. Stella přesně věděla, kam se za skrývajícími se Židy vypravit. Sama byla po dlouhou dobu členkou této undergroundové komunity a narážela tu na spoustu bývalých spolužáků. Židé jí důvěřovali. Byla přeci jednou z nich, a navíc tak krásná... Oslněni jejím půvabem, nechali se odvést přímo do spárů čekajících gestapáků. Dokonce i nacisté byli překvapeni, s jakou vervou se Stella do svého úkolu pustila, a nestačili jí platit slíbenou gáži. Začali jí přezdívat "Blonďatý jed". Stella se udavačství rozhodně neštítila. Své oběti nechávala zatýkat i při takových příležitostech, jako byly pohřby. Zatčeným ženám hned prohledávala kabelky, aby v nich případně našla adresáře s kontakty na další Židy. Seznam osob udaných Stellou se postupně rozšířil na dvě tisícovky jmen

2 0
možnosti
DD

D29a68v45i69d 50D53o37b81e29š

18. 6. 2020 15:49

Kdybych měl okomentovat, co ta ženská byla zač, tak mám asi trvalý ban na iDnes...

0 0
možnosti

J84a85k82u89b 70Š38o10l16c

12. 6. 2020 9:01

Číst to nebudu, to téma mě neláká, ale zajímalo by mě, které židy udávala. Němci měli asi přesné seznamy a nevidím tady prostor pro udávání.

0 0
možnosti
MZ

Seznami meli ale mnoho Zidu se vselijak v Berline skryvalo. Stella je pomahala odchytat, jak se s nimi poruznu pri ruznych situacich a potkanich seznamovala (byvali spoluzaci atd.) a ziskavala - coby Zidovka - jejich duveru

0 0
možnosti
ZB

Do Spačilové autorce recenze, bohužel ještě něco chybí, ale o knize jsem si představu udělal a těším se na ní. Tak dík za to. Čím víc knižních recenzí, tím lépe.

2 0
možnosti