Spisovatel Ivan Kraus se měl původně stát úředníkem zahraničního obchodu. Životní okolnosti ho však zavedly do divadla a posadily za psací stroj. A v roce 1968 si sbalil kufr a odjel s varieté na Západ... S autorem vynikajících povídek a satir, které ho proslavily ve světě, jsme si povídali v jeho domě za Prahou, kde žije se svou usměvavou a energickou ženou Naděždou, nejen o cestě k bestsellerům, bratru Janovi, rodině, emigraci a milosti, kterou nikdy nepřijali, ale i o jeho skeči Censor, v jehož filmové podobě si zahrál Anthony Hopkins. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Ani tak nepíšu, jako spíš škrtám. Už nikam nespěchám, říká Ivan Kraus

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Spisovatel Ivan Kraus se měl původně stát úředníkem zahraničního obchodu. Životní okolnosti ho však zavedly do divadla a posadily za psací stroj. A v roce 1968 si sbalil kufr a odjel s varieté na Západ. S autorem vynikajících povídek a satir, které ho proslavily ve světě, jsme si povídali nejen o cestě k bestsellerům, bratru Janovi, rodině, emigraci a milosti, kterou nikdy nepřijali, ale i o jeho skeči Censor, v jehož filmové podobě si zahrál Anthony Hopkins.

Co vás v poslední době rozesmálo?
Někdy mě nechtěně rozesměje politika. A nedávno mě rozesmál bratrův vnuk. Chlapečkovi koupili brejličky, malý „stetoskopek“ a „teploměrek“ a natočili, jak si hraje na pana doktora a zkoumá svého čerstvě narozeného sourozence. Naměřené hodnoty důležitě komentoval slovy: „Osm sedmnáct!“ To je pozoruhodná teplota! Ze srdce jsem se zasmál. Ženě povídám před spaním: „Ještě mi to dej! To je klip roku!“ Dětství je krásné období, než přijde, jak já říkám, vleklá dospělost. (smích)

Narodit se v Čechách není chyba. Nikdy jsem nelitoval ani odchodu, ani návratu. Stálo to za to. Ne vždy bylo všechno příjemné, ale to patří k tomu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma