Corelli Barnett, Bonaparte

Corelli Barnett, Bonaparte | foto: iDNES.cz

Bonaparte bez masky génia

  • 3
Z Korsiky na Svatou Helenu stopoval britský autor Corelli Barnett jednu z nejvýraznějších postav evropských dějin Napoleona Bonaparte.

Cestou předkládá důkazy o Napoleonově omylnosti, špatném plánování, nerozhodnosti či unáhlenosti. A krok za krokem bourá mýtus o velkém vojevůdci.

Právě v netradičním pohledu na Napoleonovu kariéru se skrývá hlavní devíza této knihy. Úryvky z korespondence a pamětí hlavních aktérů napoleonské éry pomáhají Barnettovi dokládat, že všechno bylo trochu jinak, než se dochovalo v legendách.

Co kniha ubírá Napoleonovi na vojenské genialitě, to mu přidává na propagandistickém mistrovství. Auru neporazitelnosti a vojevůdcovské jedinečnosti totiž kolem sebe vytvořil sám Napoleon ještě za svého života - a navíc v době, kdy neměl k dispozici takovou škálu masmédií jako jeho následovníci v jiných evropských zemích o století později.

Zajímavé jsou pohledy na zrod Napoleonovy kariéry, do politického zákulisí francouzské revoluce i na evropská bojiště. Jisté zásluhy totiž autor Napoleonovi přiznává snad jen v bitvě u Ulmu a u Slavkova. Všechna ostatní vítězství totiž z knihy vycházejí spíš jako souhra šťastných náhod a balancování na hraně logistického kolapsu, kdy francouzskému válečníkovi v rozhodující chvíli pomůže váhavost nepřátel nebo příznivá konstelace okolností.

Jako každé knize podobného žánru výrazně pomáhají přehledné mapky jednotlivých bojišť, na druhou stranu za více než 400 korun by si čtenář jistě zasloužil ještě o něco víc barevných fotografií a reprodukcí.

Stejně tak už rozsah knihy napovídá, že na velké detaily nebude čas - zhruba 200 stran na dvacet klíčových let Napoleonova života znamená, že každý hlouběji rozebraný detail je vykoupen povrchností v následující historické etapě.

To všechno pak předznamenává i limity Barnettovy knihy. Zájemcům o napoleonskou epochu nabídne nový pohled a demaskování některých legend. Pro úplnější obrázek evropského dění na přelomu 18. a 19. století je ale potřeba sáhnout ještě po další literatuře. Třeba po napínavých pamětech Napoleonova maršála Marbota, které byly před časem k sehnání v Levných knihách.