Svěží Müllerománie

  • 9
Velké haly nejsou vyhrazeny jenom kapelám Linkin Park, Iron Maiden, popřípadě domácí Lucii. Zpěvák Richard Müller, doprovázený kapelou Ivana Táslera a Ivou Bittovou, vystoupil ve středu před zaplněnou T-Mobile Arenou v Praze, a završil tak velkorysé slovensko-české turné.

Byl to příjemný triumf charizmatického zpěváka, který přirozeně dorostl do hal, ačkoli jeho písně jsou spíše komornější, melancholičtější.

Pomineme-li „řachandy“ Srdce jako kníže Rohan nebo Po schodoch, na které se rovněž dostalo. Publikum šlo s Müllerem od první vteřiny, sotva otevřel ústa, a pak už jen naslouchal chóru: „zrátaj všetky moje vášne, čo ti prejdú cez ruky, nestavaj sa ku mne vlažne a nečakaj záruky“ (Spočítaj ma).

Vlastně by mohli odehrát celé vystoupení ve třech tak, jak se předvedli v úvodu s houslistkou a zpěvačkou Ivou Bittovou a zpívajícím kytaristou Ivanem Táslerem.

Po několika písních spadla opona a nastoupil Táslerův orchestr rozšířený o dechovou sekci, v němž byly takřka všechny nástroje zdvojené.

Publikum využilo beze zbytku písně, ve kterých si mohlo zazpívat, včetně evergreenu Štěstí je krásná věc přes rockovou skladbu Nebude to ľahké až po chytlavý song Dočista.

Předvedl se výborně šlapající I. T. Band, který dával písním nová aranžmá. Například skladba Tlaková níž přerostla v kompozici bohatou na zvukové vrstvy, již uzavřela Iva Bittová táhlým zpěvem beze slov.

Nevyužít její hlas a všelijaké slovní šišatosti by byl jistě hřích, a tak se Bittová stala třpytivým prvkem koncertu. Mávala smyčcem nad hlavou, tančila, hrála na housle a kouzlila s hlasem v krátkém dýdžejském skeči.

Když občas zpívala text, publikum okamžitě reagovalo na její vřelý hlas. Takové vokální „obložení“ včetně zvuku Táslerova bandu dávalo Müllerovým hitům novou energii, ve které se zpěvák cítil jako ryba ve vodě. Mohl si koncert užít, zvláště když mu spoustu slok odzpívali diváci.

Slovenský zpěvák Richard Müller na koncertě, který se konal 8. října v pražské T-Mobile Areně.

Richard Müller

Slovenský zpěvák Richard Müller na koncertě, který se konal 8. října v pražské T-Mobile Areně.