Wabi Daněk

Wabi Daněk - Wabi Daněk - festival Folkový kvítek, Konopiště (14. května 2005) | foto: Marek Dvořáček, iDNES.cz

Babí léto začne v Dolním Újezdu

Už potřinácté se sjedou milovníci folku v přírodním areálu za koupalištěm v Újezdu u Litomyšle. Letošní ročník festivalu Babí léto bude patřit hlavně Nezmarům, Žalmanovi a Honzovi Nedvědovi.

"Poměrně podstatnou změnou bude to, že hlavní sobotní program bude mít dva průvodce. Kromě mne se za mikrofon postaví také Wabi Daněk. Bude to svým způsobem mimořádná událost. Wabi totiž slaví pětatřicet let od začátku kariéry, takže dojde určitě i na nějaké vzpomínky," popisuje dramaturg festivalu a také jeho dosavadní průvodce Jiří Malý.

Sobotní program, který začne hodinu po poledni, pak bude zaměřený hlavně na klasickou folkovou a trampskou muziku. "Každý festival má podle mého názoru mít svoji velkou hvězdu. Pro nás je takovou hvězdou Pavel Žalman Lohonka. Sám se netají tím, že Babí léto je festival, který bere za svůj a kde velmi rád hraje. Navíc si doopravdy myslíme, že společně se svou kapelou patří jednoznačně ke špičce folku u nás," uvedl organizátor.

Výjimečné vystoupení si pro Babí léto připravila také jihočeská kapela Nezmaři. Na pódiu se totiž neobjeví v klasickém složení, ale doplní je jeden vzácný host.

"Nezmaři už před lety natočili společně s Miki Ryvolou desku Bedna od whisky, kde připomněli klasické písně bratří Ryvolů a jejich skupiny Hoboes. S Mikim také dál spolupracují a my jsme je požádali, zda by speciálně pro Babí léto nedohodli společné vystoupení. Jsme proto velmi rádi, že se to podařilo. Svým způsobem se bude jednat o výjimečný koncert. Miki Ryvola sice občas s Nezmary zpívá, ale jsem rád, že přijede právě do Újezdu," říká Malý.

Program Babího léta však obsahuje i řadu méně známých kapel. V programu se objeví například kapely Přístav, BlueGate nebo Žamboši. Na pódiu návštěvníci také uvidí zpěvačku, která byla dlouhá léta svázaná právě s Nezmary. Pavlína Jíšová však na Babím létě představí svůj sólový projekt a skupinu CS Band.

Návštěvníci se také nemusí bát, že Wabi Daněk zůstane za mikrofonem jen jako konferenciér. Společně s Milošem Dvořáčkem připomene i řadu písní ze své dlouholeté kariéry. Závěr večera pak bude patřit Honzovi Nedvědovi. "Vystoupí společně se svým synovcem Vojtěchem a kapelou. Jak ale bude koncert přesně vypadat, zatím ani sami nevíme. Lidé si musí počkat a nechat se překvapit," uvádí organizátor.

Návštěvníci však nemusí do areálu za plovárnou zamířit až v sobotu. Už několik let je nedílnou součástí Babího léta také páteční country bál.

"Na něm bude hrát bluegrassová skupina Monogram. Muzikanti se pak představí i v hlavním sobotním programu a jsem velmi rád, že se nám podařilo jejich vystoupení domluvit. Myslím si totiž, že jednoznačně patří mezi českou bluegrassovou špičku," říká Malý.

Přírodní areál za plovárnou v Újezdu u Litomyšle obsadí příznivci folku a trampské hudby až do neděle. "Plovárna se totiž změní na kemp, kde si zájemci mohou postavit stany a přespat," dodal organizátor.

,