Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Češi přicházejí na chuť technologii DVD

  1:06
Ještě před třemi lety znala v České republice pojem DVD pouze obec nadšenců. Letošní reklamní kampaně i čísla o prodeji říkají jasně: technologie DVD se stává rozšířeným spotřebním zbožím, česká společnost ji vzala na vědomí. Zásadní spotřebitelská otázka nyní zní: Chcete žádaný film na videokazetě, anebo na DVD? Rychleji než kdykoliv předtím přibývá těch, kteří volí digitální nosič DVD.

„Poptávka roste s tím, jak dramaticky padají ceny," říká výkonný manažer tuzemské pobočky sdružení DVD Group Pavel Borowiec. „Už začátkem roku klesly ceny DVD přehrávačů pod magickou hranici deseti tisíc korun a nyní jdou i pod devět tisíc, na trhu je zhruba sedmdesát typů DVD přehrávačů asi patnácti značek. Cena úplného vybavení pro domácí kino s dekodérem Dolby Digital se blíží 25 tisícům korun a nejlevnější disky koupíte pod pětistovku."

DVD bylo dva roky hitem předvánoční nákupní horečky v USA. Teď je ta vlna v Česku: koncem roku 2001 počet prodaných přehrávačů dosáhne padesáti tisíc kusů - zhruba stejně jako počítačových mechanik k "promítání" DVD. Mnohem rychleji zde však roste prodej disků samých - každý rok se zvyšuje o více než sto procent a přibližuje se půl milionu kusů v součtu od vstupu DVD na zdejší trh v roce 1998.

Kdo si kupuje DVD?
„Jsou to trochu jiní zákazníci než v případě videa: vesměs mladší, náročnější, lidé se zájmem o techniku či sběratelé, prostě všichni, kdo hledají lepší kvalitu," usuzuje Marek Jeníček z Bonton Home Entertainment - firmy, která spolu s Warner Home Video pokrývá zhruba "půl na půl" přes osmdesát procent českého trhu DVD. Podle Jeníčka se tak projevuje nový životní styl: DVD, respektive takzvané domácí kino, se i zde stává středobodem obývacích pokojů; tradiční video se stěhuje do dětských pokojíků či do ložnic. "Dnes si celou sestavu může pořídit běžná rodina do svého panelákového bytu," souhlasí šéf Warner Home Video Michal Izakovič.

Slovníček DVD pojmů najdete ZDE.

Dosud prý lidé váhali ze dvou příčin: báli se, že nezvládnou moderní techniku, a snad také vadilo, že na DVD se na rozdíl od videokazety nedá nahrávat - zatím. První takové přístroje se sice už objevily, ale jsou drahé (přes 60 tisíc Kč). „Zatímco na jeden DVD přehrávač připadá asi osm prodaných disků, klasických kazet v poměru k jednomu videopřehrávači je prodáno mnohem méně - lidé si zřejmě filmy stáčejí na video z televize nebo jeden od druhého," soudí Izakovič. Až bude běžně dostupná "vypalovačka" na DVD, tedy typ kopírování, který v případě CD nahrávek částečně ochromil světový hudební průmysl, zavalí prý policii a Protipirátskou unii další nápor práce a výrobcům DVD zbude podle Izakoviče jediná účinná obranu: „Půjdeme s cenami dolů - tak nízko, aby se lidem vypalování prostě nevyplatilo."

Video se zatím drží
Zatím je v tuzemsku na DVD k dispozici přes tisíc filmových a hudebních titulů. Jen od ledna do září 2001 utržily přes 90 milionů korun. "Letos se nejvíce prodávaly filmy Gladiátor, Dinosaurus, Vyvolený a 6. den, z hudby pak Tubular Bells Mika Oldfielda. Výrazný zájem očekávám od novinek jako Star Wars I - Skrytá hrozba nebo Madonna Drowned World Tour 2001 a AC/DC Stiff Upper Lip Live," předvídá Borowiec.

Prakticky všechny významnější tituly vycházejí souběžně na videu i DVD, ovšem kazety míří nejprve do videopůjčoven a teprve s odstupem do prodeje, kdežto DVD jdou do obchodů ihned. „Kanibalizace" čili „požíraní" videokazet DVD, ostře se projevující v západním světě, u nás zatím nenastala. Tuzemské firmy se tudíž radují: prodej DVD strmě stoupá, a video se drží.

Vánoce znamenají přísun obchodně slibných titulů. Bontonští kromě Hvězdných válek spoléhají na snímek Mumie se vrací, vydaný v jedno, dvou a čtyřdiskové verzi (ta obsahuje i prvý film Mumie), pro dámy mají romantickou komedii Po čem ženy touží a časem nasadí hity Shrek a Hannibal. Warnerští věří na rodinné filmy, Disneyho Sněhurku a 102 dalmatinů, a nabízejí také Slečnu Drsňák či Vesmírné kovboje.

Zvláštní kapitolu tvoří domácí filmy. Centrum českého videa uvádí na DVD večerníčkovské legendy - Macha a Šebestovou, Krtka, Maxipsa Fíka, "medvědy, co se sešli u Kolína", chystají se Pat a Mat. „Se zvláštními bonusy jsme vydali hrané filmy Rebelové a Kytice a připravujeme na šesti discích celou filmografii Juraje Jakubiska," vypočítává šéf Centra Vlastimil Král. Pokračuje projekt, kdy na DVD překlápějí i starší české filmy vydané dosud na videu - pohádky i další klasika. "Příští rok by jich mělo být k padesáti," slibuje Král.

Hlavní předností jsou záznamy koncertů

V Česku začaly být brány na vědomí i DVD nosiče s populární hudbou. „Široká nabídka titulů zvyšuje důvěru posluchačů a pomáhá rozvoji i u nás,“ říká manažer firmy Warner Music Marián Béreš. O nový koncertní titul Madonny má podle něho zájem třikrát víc majitelů DVD než fanoušků, kteří si přehrávají videokazety. „Vítězí vysoká kvalita zvuku, obrazu a doplňky, které DVD nabízí," konstatuje Béreš.

S pomocí média DVD kapely prodají snad vše, co vizuálně stvořily - včetně videoklipů pro televize. Speciálně pro DVD vznikají jako bonusy i dokumenty o natáčení slavných videoklipů - třeba snímku Caribbean Blue irské zpěvačky Enyi. Ostatně její nové DVD i zdejší vydavatelé podpoří reklamní kampaní. V případě úspěšných DVD, jichž se v Česku zatím prodají maximálně tři tisícovky kusů od jednoho titulu (Metallica), taková kampaň už začíná stát za námahu.

Hlavní předností hudebního DVD jsou záznamy koncertů, které si divák vychutná v mimořádné obrazové kvalitě. Navíc téměř s každým DVD zákazník dostává značnou sumu informací včetně umělcova životopisu nebo rozhovoru (Kilie Minoque na DVD Live In Sydney). Levicoví Britové Manic Street Preachers do svého koncertního kubánského DVD vložili interview s Fidelem Castrem. Oasis shromáždili záznamy z velkých koncertů v Londýně, Manchesteru a přidali k nim několik videoklipů na DVD There And Then. Zásluhou DVD je koncertní bilance legendárního Franka Sinatry dokonale pokrytá: pod názvem A Life In Performance se skrývá sada deseti DVD Sinatrových vystoupení z 60.-80. let.

Objevují se tituly, které vznikly výlučně pro DVD, například záznam letošního koncertu irské kapely U2 z Bostonu. Ekvivalentní nahrávka U2 na CD, podobně jako to udělal Sting s koncertní titulem ... All This Time, neexistuje.

DVD domácí kino s reprosoustavu s šesti kanály.

Autoři:

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

11. května 2024  11:10,  aktualizováno  12.5

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo....

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

6. května 2024  12:28

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Česko oheň a dynamický tanec. Aiko zpívala v semifinále Eurovize, neuspěla

9. května 2024  10:30,  aktualizováno  23:15

Ve švédském Malmö se konal druhý semifinálový večer mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song...

Zemřel Miroslav Imrich, hlas Tanga a Abraxasu. Tělo našli u železniční trati

5. května 2024  16:55,  aktualizováno  23:01

Odešel jeden z hlasů a ústředních členů kapely Abraxas. Zpěvák a skladatel Miroslav Imrich zemřel...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stará parta z Pána prstenů se vrací, v novém filmu bude lovit Gluma

9. května 2024  19:07

Tým scénáristů známých pro trilogie Pán prstenů a Hobit ve složení Fran Walshová, Philippy...

GLOSA: Má vlast Berlínských filharmoniků byla pouhou hudbou. Ale jakou!

13. května 2024  16:37

Poprvé v historii přednesli Smetanovu Mou vlast na úvod Pražského jara Berlínští filharmonikové se...

A diváci byli pod sedadly. Zemřela Susan Backlinieová, první oběť Čelistí

13. května 2024  16:31

Ve věku 77 let zemřela americká herečka a kaskadérka Susan Backlinieová, která se proslavila jako...

OBRAZEM: Jean-Michel Jarre společně s kytaristou Queen okouzlil Bratislavu

13. května 2024  15:29

Francouzský skladatel a hudebník Jean-Michel Jarre, jeden z průkopníků elektronické hudby, odehrál...

Gándhí nebyl superman, hlásí indická Koruna. V seriálu si zahraje i Tom Felton

13. května 2024  14:10

Premium Zfilmované příběhy Diany, Charlese, Alžběty II. či Williama s Harrym, které Netflix posledních...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...