Fenka Quincy podlehla vážným zraněním po napadení německým ovčákem na sídlišti Čankovská. | foto: MAFRA

Zakousli fenku, napadli muže. Dva potulní vlčáci děsí karlovarské sídliště

  • 7
„Ještě dnes pláču, když si na to vzpomenu.“ Těmito slovy popisuje hrůzný zážitek z konce loňského roku Liliana Zemitan. Při venčení napadli její čtyřletou fenku čínského chocholatého psa Quincy dva volně pobíhající němečtí ovčáci. Fenka nepřežila a její majitelka se dodnes potýká s fyzickými i psychickými problémy. Podobných případů se v okolí už stalo více.

Vše se odehrálo 28. prosince kolem půl deváté večer v ulici U Koupaliště na karlovarském sídlišti Čankovská. „Jako každý večer jsem šla Quincy vyvenčit. Všimla jsem si dvou kluků, za kterými běželi dva psi. Myslela jsem, že jsou jejich,“ říká Zemitan. Jak se o pár vteřin později ukázalo, byl tento předpoklad mylný.

Zatímco jeden z ovčáků zůstal v jejím zorném poli, druhý ji i Quincy obešel a na fenku na vodítku zaútočil. „Zakousl se do ní a snažil se ji odtáhnout pryč. Já tahala vodítko k sobě. O Quincy jsme se takto přetahovali dobrých pět minut,“ líčí dramatické okamžiky majitelka fenky, která svým křikem zburcovala celé okolí.

Ve Varech veterinář večer nepomůže

Při boji s útočícím psem si pořezala ruku o vodítko. Na místo incidentu ihned dorazilo několik hlídek policistů a strážníků. „Přijali oznámení, že v Karlových Varech v ulici u Koupaliště zaútočili na psa, kterého měla žena na vodítku, dva volně pobíhající psi. O několik minut později napadli stejní psi v ulici Holečkova muže, který musel vyhledat lékařské ošetření,“ potvrzuje policejní mluvčí Jan Bílek.

Zraněnou fenku její majitelka provizorně ošetřila. „Ale v Karlových Varech večer nefunguje veterinář, takže jsme s ní jeli až do Prahy. Tam už nám bohužel nedokázali pomoct. Quincy vykrvácela,“ smutně doplňuje Liliana Zemitan. Podle Petra Prokeše, provozovatele Záchranné a odchytové služby pro zvířata, to nebyl zdaleka první případ napadení dvojicí ovčáků na sídlišti Čenkovská.

Výsledek řízení neznámý

„Vím o čtyřech. Zatím poslední je z počátku tohoto týdne. Vlastník napadeného psa chce podat trestní oznámení,“ říká Prokeš. Majitelka Quincy byla po incidentu téměř tři týdny v pracovní neschopnosti. „Ještě teď nejsem úplně v pořádku. Nejen po fyzické, ale také po psychické stránce. Ty chvíle se mi stále vybavují, necítím se dobře,“ uvedla Zemitan.

Podotkla, že si ani nechce představit, jak by na incident zareagovala její dcera, která Quincy také běžně venčila. „Ale nejvíc mě štve, že se útočící psi vrátili zpět majiteli,“ dodává Liliana Zemitan. Policisté předali případ jako přestupek na dořešení magistrátním úředníkům.

„Odbor životního prostředí se přestupkem zabýval a řízení už ukončil,“ uvedla bez bližších podrobností magistrátní mluvčí Helena Kyselá. „Výsledky řízení sdělujeme pouze jeho účastníkům,“ dodala.

26. května 2021