ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Budoucí lékaři mají o stipendia velký zájem, kraj na ně přidá šest milionů

  • 0
O šest milionů korun navýší Karlovarský kraj podporu budoucím lékařům. Zájem studentů medicíny o krajská stipendia je totiž tak vysoký, že původně vyčleněné čtyři miliony korun stačit nebudou. Žádostí o krajské peníze se sešly desítky. Příjemci stipendia se však zavážou, že budou působit pět let v regionu.

„Původní čtyřmilionovou alokaci jsme vyčerpali,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek. „Stipendium jsme zatím vyplatili devatenácti studentům všeobecného lékařství a devíti studentům zubního lékařství. Aktuálně evidujeme dalších pět žádostí, z nich jsou dva studenti všeobecného lékařství a tři studenti zubního lékařství,“ upřesnila Jitka Čmoková, mluvčí krajského úřadu.

Budoucí lékaři mají díky krajskému stipendijnímu programu šanci získat 150 tisíc korun na akademický rok, což je více než v minulých letech. Všichni, kteří na peníze od kraje dosáhnou, však musí splnit několik stanovených podmínek.

Karlovarský kraj zoufale hledá lékaře, nabízí nejvyšší podporu v republice

Tou nejzásadnější je, že příjemci stipendia musí zůstat pět let v kraji. Pokud studia nedokončí, peníze vrátí. Při určení výše stipendia se vycházelo z toho, že na jeden měsíc potřebuje budoucí lékař 15 tisíc korun.

Peníze na vybavení i pomoc s bydlením

Karlovarský kraj není jediným poskytovatelem takové podpory. Některá města mají vlastní program. Podle hejtmana lze v případě, že žadatel dostojí všem daným podmínkám, tyto podpory kombinovat.

Například v Ostrově v jeho rámci poskytuje radnice desetitisícové stipendium měsíčně studentce medicíny. „Po absolvování školy by měla nastoupit v Ostrově jako praktická lékařka,“ upřesnil starosta David Hanakovič. I v tomto případě se budoucí lékařka upsala městu na pět let. V Ostrově na podporu zdravotnictví letos ze svého rozpočtu vyčlenili dva miliony korun.

Karlovarský kraj láká budoucí lékaře na stipendium, přihlásilo se jich deset

„Z nich nefinancujeme pouze stipendijní program. Pomohli jsme například oční lékařce s nákupem přístrojového vybavení,“ potvrdil starosta. V případě dalšího zájmu o tuto formu pomoci jsou podle něj v Ostrově připraveni uvolnit na ni další prostředky.

Lékaři, kteří se zavážou pracovat v Ostrově, navíc mohou počítat s pomocí radnice při shánění bydlení. Ani kraj ovšem nesází vše pouze na stipendijní kartu. Financuje proto například vybavení ordinací lékařů. V poslední době tak krajští radní řešili žádosti z Karlových Varů a Horního Slavkova. Dohromady šlo o podporu ve výši 1,8 milionu.

Horní Slavkov odkoupil lékařskou ordinaci

V Karlových Varech krajských dotačních peněz využije zubař na nákup přístrojového vybavení do nové ordinace. „Konkrétně se bude jednat o digitální skener a počítačovou tomografii,“ upřesnila Veronika Svobodová z tiskového oddělení krajského úřadu.

Horní Slavkov pak podle ní zažádal o dotaci v souvislosti s odkoupením lékařské ordinace po praktickém lékaři pro dospělé, který zde ukončil svou činnost. O ordinaci projevila zájem společnost Ambulance Penta, která chce v bývalém hornickém městě zachovat dostupnost zdravotní péče.