Pěnkava obecná

Pěnkava obecná | foto: Profimedia.cz

Ptáky můžete nejen poslouchat, ale díky ornitologům pozorovat i zblízka

  • 0
Oblíbené vítání ptačích pěvců se blíží. Zájemci budou moci při společné procházce obdivovat hlasy opeřených umělců v parcích a zahradách Karlovarského kraje už v pondělí 1. května. Pod vedením ornitologů Správy CHKO Slavkovský les se naučí rozpoznat hlasy jednotlivých ptáků a uvidí i šetrný odchyt a kroužkování.

Akce se koná na řadě míst kraje, například v Mariánských Lázních u kolonády Ferdinandova pramene. „Vycházka zaměřená na poznávání ptačích hlasů v jarním období doplní zajímavosti o životě našich ptačích sousedů. Odchycené ptáky si zájemci mohou prohlédnout zblízka a z ruky vypustit zpět do přírody,“ láká na akci Pavla Tájková ze Správy CHKO Slavkovský les.

Podle Tájkové je třeba si na akci přivstat. Začíná totiž už v 8 hodin ráno, ale zážitky prý za to rozhodně stojí. Vítány jsou rovněž dalekohledy a dobrá nálada. Pomáhat bude ornitolog Pavel Jaška. „Když budeme mít štěstí, polapíme třeba jednoho z našich nejmenších pěvců králíčka obecného,“ uvedl Jaška.

Někdy do sítě zabloudí i střízlík

Tohoto drobounkého ptáčka s živě oranžovou čepičkou na hlavě, ač poměrně běžného, je těžké spatřit v korunách stromů. „Zato ho určitě nepřeslechnete. Mnoho z nás určitě zná rehka zahradního, ptáka velikosti vrabce, který si často staví hnízdo v dutinách budov. Ale málokdo má možnost si ho prohlédnout přímo v ruce,“ říká Jaška.

Poměrně často se podaří chytit i budníčka menšího, nenápadného malého zeleného pěvce, jehož jednotvárný hlas lze slyšet téměř po celý rok. „Někdy nám do sítě zabloudí střízlík obecný. Je to ptáček nevelkého vzrůstu, velikosti asi vlašského ořechu. Je velice čilý, neposedný a na svou velikost neobyčejně hlučný,“ přibližuje možné úlovky Pavel Jaška.

Za ptactvem se lze vypravit na řadě míst

V cyklu přírodovědných akcí Pojďte s námi do přírody je možné letos v západních Čechách navštívit hned několik Vítání ptačího zpěvu. Za zpěváčky vyrazí lidé například v Horšovském Týně, Holýšově, Tachově, v Bečově nad Teplou nebo Meclově. Už tradičně se vítání uskuteční rovněž ve Františkových Lázních a Chebu.

„Sraz je v pondělí 1. května v 7 hodin na vlakovém nádraží ve Františkových Lázních. Trasa procházky vede přes františkolázeňské parky k rybníku Amerika. Odtud je možné jít zpět do Františkových Lázní nebo se vydat přes Klest, Komorní hůrku a Stein do Chebu,“ informuje Jiří Brabec z Muzea Cheb. Provázet zájemce budou Aleš Jelínek a Dětmar Jäger.

Vítání ptačího zpěvu pořádá Česká společnost ornitologická ve spolupráci s dalšími organizacemi i jednotlivci. Navazuje na tradici založenou v roce 1983 v Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day, kde místní ornitologové přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv. Později byla převzata řadou národních partnerů sdružení BirdLife International.