Do nového hnízda na komíně v Chebu přiletěla čapí samička, čeká na partnera

  • 2
Chebský čáp se vrátil domů. V sobotu poprvé usedl na komín v centru města. Jeho přílet očekávali v Chebu s napětím. Před nedávnem totiž mohutné hnízdo, které už se pro svou výšku povážlivě naklánělo, prošlo úpravou. Šlo o poměrně náročnou operaci, kvůli níž přijel jeden z největších jeřábů v republice. Na čápy tak čekalo nové zázemí.

„Podle kroužku je to samička, která v Chebu hnízdí už roky,“ uvedla na Facebooku Chebští čápi Monika Dohnalová, která se pozorování majestátních ptáků věnuje. Z okna kuchyně má hnízdo jako na dlani. Lidé mohou ptáky sledovat prostřednictvím webové kamery umístěné na nedaleké škole.

Kromě Chebu se už posel jara ukázal také na komíně pivovaru v Kynšperku nad Ohří nebo na jižním Plzeňsku či Rokycansku.

Podle Karla Makoně z plzeňské záchranné stanice živočichů to ale nejsou ptáci, kteří se vrátili z tradičního zimoviště v Africe. S velkou pravděpodobností přečkali zimu ve Španělsku nebo v jižním Německu. Než se domů vrátí ptáci z Afriky, bude to ještě nějaký čas trvat.

Chebský čáp se na svém komíně objevuje tradičně velice časně. Loni přiletěl 18. února, přičemž jeho partner se zde objevil 6. března. Společně vyvedli tři mladé.

Ještě dřívější přílet zaznamenali pozorovatelé předloni. Hnízdo bylo obsazené už 15. února, záhy přiletěl druhý pták a odchovali čtveřici potomků.

25. ledna 2024