ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Úplatky i padělání lékařských zpráv. Z podvodů s řidičáky je obviněno 17 lidí

  • 2
Kriminalisté rozšířili stíhání v případech podvodů s vydáváním řidičských průkazů v Karlovarském kraji už na 17 lidí. Vloni na podzim obvinili pět lidí, nyní přibylo dalších 12. Podle krajského policejního mluvčího Jakuba Kopřivy je pravděpodobné, že se počet obviněných ještě zvýší.

„Letos v červnu kriminalisté obvinili dalších 12 osob ve věku 27 až 55 let. Jednalo se výhradně o žadatele o řidičské oprávnění a stíháni jsou za spáchání zločinu podplácení. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na šest let,“ konstatoval policejní mluvčí.

Kriminalisté se podle Kopřivy případem nadále usilovně zabývají a je velmi pravděpodobné, že v nejbližších týdnech dojde opět k rozšíření trestního stíhání, respektive k obvinění několika dalších podezřelých.

Loni v říjnu policisté po několika měsících vyšetřování obvinili čtyřiapadesátiletého muže z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Čtyři muže pak obvinili z podplácení.

Řidičák dali i notorickým propadlíkům. Soud otevřel podvody v autoškolách

Dva z nich byli navíc obviněni z padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy. Čtyřiapadesátiletému muži v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Zbylé čtveřici obviněných hrozí až šest let vězení.

Při prohlídkách na podzim kriminalisté zajistili více než 400 000 korun a techniku, například počítače nebo mobilní telefony. A také razítko lékaře, které zadržení používali k vystavování padělků lékařských zpráv.

Čtyřiapadesátiletý zkušební komisař čelí podezření, že nejméně v pěti desítkách případů přijal peníze za příslib, že zajistí žadatelům o řidičské oprávnění nebo jeho rozšíření u konkrétních autoškol úspěšné vykonání zkoušky odborné způsobilosti.

Tři obvinění provozovatelé autoškol podle policie před konáním závěrečných zkoušek předávali zkušebnímu komisaři peníze, které obdrželi od žadatelů. Zkušební komisař skončil ve vazbě.

6. června 2023

,