V ostrovské nemocnici začali v rámci zooterapie využívat králíčky.

V ostrovské nemocnici začali v rámci zooterapie využívat králíčky. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Králíci zpříjemňují lidem dlouhodobý pobyt v ostrovské nemocnici

  • 20
Hlazení, ale i pouhá přítomnost zvířat u lůžka pomáhá pacientům ke zlepšení jejich stavu. Této osvědčené metody se drží v ostrovské nemocnici, kde sami chovají několik králíčků.

Po čtení z knih nemocnice nabízí pacientům další aktivitu dobrovolnického programu. „Zooterapie je vedená jako podpůrná terapie. Hlavním přínosem je motivace ke zvýšení fyzické aktivity u pacienta. Například hlazením si lidé rozvíjejí drobnou motoriku, zlepší se prokrvení končetin a neméně důležitý je i faktor odbourání úzkosti nebo deprese,“ vyjmenovala pozitiva Lenka Dlouhá, vrchní sestra oddělení ventilované péče a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče Nemocnice Ostrov. Lenka Dlouhá je zároveň koordinátorkou dobrovolnického centra.

Králík Ouško společně se svými čtyřmi kamarády rozdává radost všem pacientům. Králíci nalezli azyl v blízkosti psychiatrického oddělení nemocnice, kde jsou také využíváni k léčbě.

Chlupáči jsou klasičtí králíci, žádné zvláštní plemeno. „U zooterapie je jedno, o jaké se jedná zvíře. Hlavním úkolem je, aby jeho přítomnost udělala pacientovi dobře. Nekoukáme na rasu nebo původ zvířátka,“ vysvětlila Dlouhá.

Zkušenosti nabrali ostrovští zdravotníci jak svými pokusy, tak i z návštěvy Fakultní nemocnice Motol v Praze, kde je zooterapie velice rozšířená. „Dokonce si tam chovají vlastní pejsky v rámci canisterapie. Jediné předpoklady, které musí zvířátko mít, je jeho přítulnost a také to, aby nebylo deprivované z cizího prostředí,“ řekla Dlouhá.

Dobrovolníci pacientům zpříjemňují pobyt v nemocnici. „Stále hledáme zájemce, kteří by ve svém volném čase rádi pomohli. Uvítali bychom, kdyby nám například někdo pomohl se starostí o králíky. Mají se u nás dobře, ale dalšího pomocníka bychom určitě ocenili,“ pobídla případné zájemce vrchní sestra s tím, aby se v případě zájmu ozvali na e-mail dlouha@nemos.cz nebo na telefonní linku 353 364 367.