Učitelé mají na krajské stipendium větší šanci, než třeba právníci. (ilustrační snímek)

Učitelé mají na krajské stipendium větší šanci, než třeba právníci. (ilustrační snímek) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Právníci mají smůlu. Stipendia od kraje dostanou lékaři či učitelé

  • 1
Opravdu potřebuje Karlovarský kraj tolik právníků, historiků nebo sociologů? Takovou otázku si nyní položili krajští radní, kteří před rokem schválili vysokoškolská stipendia.

Už jednou avizovali, že seznam podporovaných oborů poněkud zúží a nyní se tak stalo. Na finanční příspěvek od příštího akademického roku, který je 24 tisíc korun ročně, dosáhnou už jen vybrané profese. A humanisté mají trochu smůlu.

„Po diskuzi ve výboru pro výchovu a vzdělávání a zaměstnanost ve vedení kraje a sociálními partnery došlo k úsporné úpravě stipendijního programu. Chceme upřednostňovat především ty obory, o které je velká poptávka ze strany zaměstnavatelů,“ uvedl Edmund Janisch, krajský radní pro školství.

Šanci hlásit se do programu tak podle něj mají zejména studenti pedagogických fakult zaměření jak na základní, tak střední školy, preferované jsou aprobace fyziky, chemie, nebo třeba angličtiny. Další velkou skupinu tvoří technické profese.

Programy, které mají nově nárok na VŠ stipendia

Učitelství pro základní školy (magisterský a navazující magisterský studijní program)

Učitelství pro střední školy (navazující magist. studijní program)

Matematika, Fyzika, Chemie (se zaměřením na vzdělávání)

Specializace v pedagogice

Strojírenství a strojní inženýrství

Elektrotechnika a informatika

Stavební inženýrství

Zubní lékařství

Všeobecné lékařství

Specializace ve zdravotnictví

Ošetřovatelství - všeobecná zdravotní sestra

„Pokud tento program studenty technických profesí motivuje, je to krok dobrým směrem. Je ale otázka, jak to bude v praxi fungovat. Může se stát, že po skončení studia dostanou natolik dobře placenou práci v zahraničí, že stipendium kraji klidně vrátí, protože si to budou moci dovolit,“ upozornila projektová manažerka krajské hospodářské komory Lenka Bílková.

Ta se už řadu měsíců snaží právě technické vzdělávání mladých lidí podporovat. A to už od základních škol. Přesto se netají tím, že cokoli kraj v této věci podnikne, vidí jako správné.

Mezi poslední žádané stipendisty patří zdravotnický personál, ať už jde o zubaře, všeobecné lékaře, specialisty - například fyzioterapeuty či všeobecné zdravotní sestry. Nedostatek těchto profesí trápí všechna pracoviště v regionu. Podle nedávných údajů úřadu práce, na Chebsku, Karlovarsku a Sokolovsku hledají zaměstnavatelé celkem asi 8 desítek zdravotníků, z toho kolem 40 lékařů. Přitom Karlovarská krajská nemocnice na svá pracoviště v Chebu a v Karlových Varech potřebuje přijmout desítky sester, které chybějí.

„Nejvíce se situace týká interního oddělení. Při naplnění kapacity je potřeba nalézt lůžka pro pacienta jinde v nemocnici,“ řekl před časem generální ředitel nemocnice Josef März.

Ještě před pár týdny přitom nemocnice nabízela náborové příspěvky až 70 tisíc korun lékařům, nebo až 50 tisíc korun sestrám a zdravotnickým asistentům.

Vysokoškolská stipendia fungují v Karlovarském kraji rok. Radní počítali, že je vyplatí 25 studenům, ovšem zájem byl obrovský. Přihlásilo se jich totiž šestašedesát. Vzhledem k tomu, že se jednalo o pilotní projekt, nakonec je dostali všichni ti, kteří se o ně přihlásili a splnili podmínky.

Kraj už na ně vyplatil necelých 1,5 milionu korun, na podzim to byla stejná částka a novým žadatelům chce dát 600 tisíc korun. Podmínkou ovšem je, aby se dotovaní studenti vrátili po absolvování škol zpět do kraje. Nebo v něm alespoň po nějaký čas zůstali.