Zahájení pstruhové sezony na řece Teplá. Na snímku rybář Josef Nagy z Nové Role...

Zahájení pstruhové sezony na řece Teplá. Na snímku rybář Josef Nagy z Nové Role se svým prvním letošním úlovkem (16. dubna 2020) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Rybářům začala sezona chytání pstruhů, k vodě vyrazili v rouškách

  • 2
Se zahájením pstruhové sezony mají každoročně rybáři spojený 16. duben. Pro vyznavače rybolovu je toto datum svátkem. Překážkou pro ně tak není ani aktuální koronavirová pandemie.

„K vodě se dostanou, i kdyby měli jít po čtyřech,“ říká s trochou nadsázky Zdeněk Pešek, předseda karlovarské organizace Českého rybářského svazu.

Tentokrát se ale u řeky Teplé sešlo méně rybářů, než bývá obvyklé. Spíš než covid-19 za to však mohlo počasí.

„Ráno ještě namrzalo,“ vysvětlil předseda karlovarských rybářů, který byl u vody už od šesti hodin. „Napočítal jsem nějakých 25 lidí. Všichni měli roušku,“ zdůraznil Pešek. 

Kontrola se ovšem týkala především toho, jestli mají rybáři platné povolení. „Na zahájení pstruhové sezony k nám jezdí každoročně i lidé z Plzeňska,“ doplnil předseda. 

Teplá je mezi rybáři velice populární. I proto do ní správci lovného revíru vysadili pro letošní sezonu téměř 400 kilogramů ryb. Příznivci Petrova cechu si budou moct vychutnávat lov až do listopadu. Pak zase přijde doba, kdy se budou těšit na další pstruhovou sezonu. 

Ta má ovšem řadu nepřátel. Vedle kormoránů je to i sucho. „To je největší problém. Není voda a do budoucna to nebude lepší,“ tvrdí Pešek. „Nemá cenu dávat do Teplé ryby, když je vyschlá. Pstruzi tím trpí,“ vysvětluje Pešek. 

Jeho velkým snem je rozšířit pstruhové vody v regionu. „Pokud budu dělat předsedu, chtěl bych prosadit pstruhovou vodu i na Ohři. Abychom v době pokračujícího vysychání toků nemuseli jezdit daleko,“ nastiňuje své plány. 

Pstruhový revír by podle něj mohl vzniknout mezi Loktem a Karlovými Vary. „Musíme to ale ještě projednat na úrovni územního svazu,“ dodal Zdeněk Pešek.