Karlovarský psychiatr Karel Moravec

Karlovarský psychiatr Karel Moravec | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Davová psychóza musí mít spouštěč, komentuje psychiatr kolaps studentů

  • 41
Davová psychóza. To je podle policie nejpravděpodobnější důvod kolapsu dvou desítek studentů sokolovské policejní školy. Karlovarský psychiatr Karel Moravec ovšem této verzi moc nevěří.

Jako odborníkovi na lidskou duši chybí Karlu Moravcovi zásadní a výrazný spouštěč, který by takovou reakci mohl vyvolat.

„Kdyby nebylo negativních laboratorních výsledků, tipoval bych to na ne úplně povedený experiment s psychotropními látkami,“ tvrdí psychiatr.

I když pojem davová psychóza považuje za „gumový“, v případě sokolovských studentů postrádá výrazný spouštěč.

„Kdyby hořel dům, před kterým stáli, kdyby padala jeho střecha a v okolí se střílelo, pak ano. Ale davová psychóza není jen tak. Není to tak, že někdo omdlí, a ostatní začnou omdlévat také. Nevznikne hned, chce to opravdu výrazný spouštěč, který v danou chvíli působí bezprostředně na všechny,“ domnívá se Karel Moravec. 

Jako typický příklad davové psychózy uvádí řádění fotbalových fanoušků po zápase.

„Vyhráli jsme, tak hurá. A rozmlátíme na ulici auta, i když jsme jinak slušní lidé. Ale v danou chvíli nás strhne dav,“ vysvětluje.

Za určitou formu davové psychózy považuje i události na Národní třídě v roce 1989. „Ale okamžik, kdy studenti přejímají vysvědčení? To se mi nezdá. Anebo v tom muselo být něco hodně temného v pozadí,“ doplňuje.