Diskuze

V tažení proti rozpínavému bolševníku byl Karlovarský kraj úspěšný

Karlovarský kraj má výsledky evropsky unikátního projektu na likvidaci bolševníku, křídlatky a netýkavky. Jejich výskyt se podle hejtmanství prokazatelně snížil, nejproblematičtějším místem se stalo Mariánskolázeňsko.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Na prvním místě jde o peníze, nejde o ochranu prostředí. Čerpat dotace, udržovat dotační projekty ... nebo je těžké udělit sankce, zabavit pozemek při nezaplacení pokuty? Každý odpovědný vlastník by se měl umět postarat o svůj majetek, vlastnictví zavazuje, ale když je největším vlastníkem stát, tak nastává problém s přiznáním osobní odpovědnosti ředitelů, náměstků.

0 0
možnosti
PJ

Jde o ochranu prostředí, ale za darmo to nikdo dělat nebude.

Pokud si to přesto chcete zkusit likvidovat na principu dobrovolnictví, stačí zajit do oblasti kde bolševník roste. Ted už začíná vyrůstat, stačí ostrý rýč a nebo motyka.

Vaše teorie o odpovědném vlastníku končí v tom slově "odpovědný". Pokud nevíte - likvidace bolševníku na jedné ploše trvá i desítku roků - semena v půdě mají mnoho let klíčivost.

Obce mají sice podle legislativy možnost to udělat na své náklady a posléze je vymáhat z vlastníka, ale žádná obec není tak bohatá, aby si mohla dovolit na mnoho let vyčerpat své finance, protože soudy jsou pomalé, a vymahatelnost je malá i kdyby to šlo přes exekuce.

0 0
možnosti
MV

Je jistě dobře, že KV kraj něco proti bolševníku dělá (a v sezóně je to vidět!), na druhou stranu bolševník docela dynamicky postupuje a vyskytuje se v ČR už prakticky všude: viz https://pladias.cz/taxon/overview/Heracleum%20mantegazzianum . Pokud kraje nebudou postupovat koordinovaně, pak je vynaložených 80 mil. Kč v jednom kraji skoro zbytečná investice. Kdo pojedete od Mníšku na Prahu, můžete obdivovat až čtyřmetrové exempláře kolem silnice (nesahat, šťáva funguje podobně jako yperit!). Křídlatka a netýkavka představují řádově menší problém.

6 0
možnosti
JP

No, i na křádlatku a netýkavku je potřeba dávat bacha - jejich šťávy jsou silnými alergeny. Takže ani na ně není dobré sahat.

0 0
možnosti
Foto

bolševik páchá škody už víc jak 100 let

4 2
možnosti
Foto

A nic chytřejšího asi nevymyslíte ...

2 0
možnosti