VIDEO: Turisty provede po karlovarské kolonádě animovaný Karel IV.

  • 1
Animovaná postavička Karla IV. se od začátku letošní lázeňské sezony stane virtuálním průvodcem po Karlových Varech. Radnice spouští zkušební provoz projektu takzvané rozšířené reality. Zatím se týká Infocentra a Mlýnské kolonády.

„Je to moderní a velmi atraktivní formát použitelný jako virtuální průvodce městem,“ konstatoval zastupitel Pavel Bouška, duchovní otec celého projektu.

Pro ponoření se do virtuálního světa stačí namířit objektiv chytrého mobilního telefonu na terč před Mlýnskou kolonádou a na displeji se objeví animovaná postava Karla IV. Ta v několika jazycích představí památku. Autorem vtipných textů je herec Viktor Braunreiter.

Aplikace nabízí také prohlídku Mlýnské kolonády v dokonalém 3D modelu.

„Byl sestaven z více než 3 700 fotografií a 137 laserových skenů. Jeho přesnost a detailnost je lepší než pět milimetrů,“ pochlubil se Petr Lněnička, jednatel společnosti Vertical Images, která projekt zpracovala.

Pro tvůrce byla podle něj tvorba rozšířené reality o to složitější, že nebylo kde čerpat inspiraci. Karlovarský projekt je totiž absolutně unikátní.

Infocentrem a Mlýnskou kolonádou však projekt rozšířené reality podle Pavla Boušky nekončí. Nabízí celou řadu možností. „Například průvodce po filmových místech, skvostech architektury či léčebných pramenech,“ naznačil Bouška.

Za základní koncept rozšířené reality zaplatí radnice 400 až 500 tisíc korun.