Produktem, na který může být Kraj Vysočina pyšný, je český kmín. I ten nabídne na výstavě Země živitelka. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Kraj Vysočina doveze na výstavu Země živitelka sumečka, mák i kmín

  • 0
Ani letos nebude zastoupení Kraje Vysočina chybět na výstavě Země živitelka, jejíž 49. ročník začíná v Českých Budějovicích již ve čtvrtek. Vysočina se bude na šestidenní akci prezentovat už popatnácté, a to celou řadou svých vyhlášených regionálních produktů.

V nabídce najdou návštěvníci například uzeného sumečka afrického ze Zemědělského družstva Hrotovice. „Svou masnou i rostlinnou výrobu představí také Zemědělská a. s. Krucemburk, chybět tedy nebudou klobásy nebo každoročně vyhledávaný regionální mák a kmín,“ přiblížila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

O víkendu se zájemci ve vysočinském stánku budou moci zapojit do soutěže a prohloubí tak své znalosti o zemědělství. „Na své si přijdou také gastro nadšenci. Kromě ochutnávek si mohou odnést novou sérii receptů zaměřených na maso, které jsou součástí kuchařky Chytré recepty s chutí Vysočiny,“ uvedla Svatošová.

Doplnila, že v rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu bude představen rovněž projekt Vysočina Zetor Show. Tato akce se bude konat příští rok v červnu ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě.

Země živitelka je největší a nejvýznamnější akcí svého druhu a rozsahu, určená pro odbornou i laickou veřejnost. Zaměřuje se na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory v České republice a na Slovensku. Agrosalon propaguje také české potraviny. Loni na tento veletrh zavítalo více než 114 tisíc návštěvníků a představilo se kolem šesti stovek vystavovatelů.

25. srpna 2022