Útok zahraničních hackerů zasáhl interní agendy žďárského městského úřadu, žádná data však neunikla. Úřad následně zůstal pro veřejnost dočasně uzavřen. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Žďárský městský úřad vyřadili z provozu hackeři, útok přišel z ciziny

  • 1
Městský úřad Žďáru nad Sázavou se stal terčem útoku hackerů. Všechny příchozí, kteří si v pondělí chtěli vyřídit své záležitosti, vítala jen cedule informující o dočasném uzavření. Úřad nebude fungovat ani dnes.

Důvodem je hackerský útok vedený ze zahraničí, k němuž došlo v neděli 24. dubna. Škody po něm IT pracovníci stále likvidují.

„Zasaženy byly servery, na kterých pracuje naše interní agenda,“ upřesnila tajemnice žďárského městského úřadu Martina Hostomská. Konkrétně podle ní jde například o data odboru stavebního či životního prostředí. 

Agend cestovních pasů nebo občanských a řidičských průkazů se útok přímo nedotkl, neboť fungují na serverech ministerstev. Avšak ani tyto přepážky nemohly být pro veřejnost v pondělí otevřeny, neboť jsou s interními systémy částečně provázané a nedá se předpokládat, že by sloužily zcela bez potíží.

O ataku hackerů již město informovalo Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Oznámen byl rovněž na policii, neboť kvůli výpadku nemůže nyní žďárský MÚ dostát některým svým platebním povinnostem, například vůči finančnímu úřadu.

„Útok byl veden ze zahraničí, ale v tuto chvíli se nedá přesně říci, ze které země přišel,“ popsal Jiří Padalík, vedoucí IT podpory městské společnosti SATT. Podle něj šlo s největší pravděpodobností o necílený útok motivovaný nejspíš snahou vyřadit úřad z provozu, nikoliv nějaké údaje zničit či ukrást.

Žádná data ze zasažených agend neunikla. „Byla sice omezena dostupnost některých údajů, nebyla však prolomena jejich důvěryhodnost,“ zdůraznila Hostomská.

Dle radnice na problém upozornila v neděli městská policie, jež zaznamenala potíže ve svém softwaru, jenž je na servery města napojený.

Po zjištění, že jde o hackerský útok, zahájila IT podpora SATT okamžitě práce na obnově dat. Lidé byli následně na webu informováni, že chystají-li se na MÚ vyřizovat své záležitosti, nechť návštěvu raději odloží. Objednané klienty budou úředníci postupně kontaktovat a dohodnou s nimi náhradní termín návštěvy.

Výše škod, jež událost způsobila, zatím nelze vyčíslit.