Venkovní koupaliště na Polance je pro Třebíčany letním rájem. Bohuslav Fuchs...

Venkovní koupaliště na Polance je pro Třebíčany letním rájem. Bohuslav Fuchs pro říční lázně vytvořil zázemí v podobě barevně výrazné stavby s převlékacími kabinkami či bufetem. Nynější renovací se barvy lázní vrací k těm původním. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Fuchsovy říční lázně mění barvy. Renovaci to prodlouží, vyšší bude i cena

  • 0
Slavné třebíčské říční lázně od architekta Bohuslava Fuchse změní po několika desetiletích barvu. Odborníci zkoumali vrstvy minulých nátěrů dřevěné stavby a zjistili, že původně vypadaly jinak než dnes.

Barvy především nebyly tak čisté a zářivé jako v současnosti. Nyní je na lázních bílá, žlutá, modrá a červená. Dříve byly barvy více tlumené, měly přírodnější odstíny. Takové barvy by měly postupně dostat lázně při nynější kompletní rekonstrukci.

„Stávající čistá bílá bude spíše smetanová, takzvaně selská, žlutá bude okrová, modrá bude světlejší a červená se změní na cihlovou,“ přiblížila mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Už nyní mohou lidé na části stavby říčních lázní staronové barvy vidět. Na finální podobu památkově chráněné stavby si však budou muset ještě více než rok počkat.

Obnova Fuchsových lázní začala v roce 2016 a letos měla být ukončena. To se ale nestihne.

„Odstranění současných nátěrů, ošetření dřeva a nanesení nových nátěrů je tak časově náročné a drahé, že práce budou pokračovat i v příštím roce, a budeme rádi, když nebudou muset pokračovat i v roce 2020,“ uvedl třebíčský starosta Pavel Janata.

Zvýší se také cena za celkovou renovaci lázní. Město požádá stát o zvýšení státní dotace. Pokud stát žádosti vyhoví, tak se už letos vyšplhají náklady na šest milionů korun.

Lázně byly podle Fuchsova návrhu postaveny na třebíčské Polance v letech 1933 až 1934.