Malý oslavenec dostal od personálu třebíčské porodnice ovocný dort. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

V nové porodnici se narodil jako první, na dárek ale čekal šest a půl roku

  • 4
V třebíčské porodnici letos neoslavovali jenom narození prvního miminka roku, ale připomněli si také narození vůbec prvního dítěte ve zdejší nové porodnici. Dnes šestapůlletý Jan Jelínek se zde narodil 17. července 2011, dva dny po tehdejším otevření pavilonu M – gynekologicko-porodnického oddělení.

Honzík dostal v úterý dopoledne od zástupců nemocnice na malém slavnostním setkání dort a jeho maminka Lenka kytici. V době, kdy se porodnice otvírala, totiž nebylo ještě vítání prvních miminek tak zažité. A tak nikoho nenapadlo, že by se mohlo i slavit.

„Byl to tehdy můj druhý porod. Novou porodnici tady otevírali v pátek a Honzík se narodil až v neděli. Byla náhoda, že se za ty první dva dny provozu jiné dítě nenarodilo. Vzpomínám si, že tím, že náš byl tehdy úplně první, tak sestřičky ani nemohly najít metr, aby ho změřily,“ smála se Lenka Jelínková. Porod byl ale podle ní klidný a pohodový.

Dnes už šestiletý Honzík skvěle prospívá a jeho největším koníčkem je sport. V Moravských Budějovicích hraje už rok hokej za místní žihadla, navíc se věnuje florbalu a rovněž je malým dobrovolným hasičem. Hokej u něj nicméně vede.

„Posledního góla jsem dal před dvěma týdny na turnaji ve Světlé nad Sázavou. Zápas skončil nerozhodně 5:5,“ hlásil pyšně malý oslavenec.

U porodu a také na úterním malém mítinku v třebíčské porodnici nechyběl ani jeho tatínek Radek. „Ano, byl jsem u porodu a vydržel jsem to,“ žertoval.

Honzík přišel na svět se čtrnáctidenním zpožděním. V té době se ale viditelně neopozdil sám. „Jak už bylo řečeno, o víkendu, kdy se oddělení stěhovalo, byl Honzík za dva dny v porodnici první miminko, což je zcela výjimečná situace. Vždyť za šest a půl roku se na těchto sálech narodilo bezmála osm tisíc dětí,” uvedla vrchní sestra oddělení Jarmila Dočkalová.

„Jen za loňský rok to bylo 1259 porodů, při nichž se narodilo 634 holčiček a 636 chlapců. „Jedenáctkrát přitom šlo o dvojčata,“ doplnil mluvčí nemocnice Petr Palovčík.