Telč rozšířila přístupnou část podzemí, nové prostory jsou plné čertů

  • 1
Příznivci bloudění v úzkých temných chodbách si přijdou na své v Telči na Jihlavsku. Město totiž otevřelo další úsek podzemí, nyní je trasa dlouhá 250 metrů. V nově zpřístupněné části, ve sklepení pod Domem dětí a mládeže, je instalovaná nová čertovská expozice. Pro děti je připravená i interaktivní hra.

Pouze v hlubokém předklonu a za svitu baterek se dá procházet úzkými chodbami telčského podzemí. Tato část katakomb se nachází ve druhém podzemním patře pod historickým náměstím Zachariáše z Hradce.

Dříve tam procházka telčským podzemím končila. Nyní se turisté dostanou o sto metrů dál, do dalšího prvního podzemního patra.

Rozšíření prohlídkové trasy umožnila rekonstrukce Domu dětí a mládeže. Radnice se rozhodla jeho sklepní prostory propojit s podzemím.

„Sklepy pod tímto domem byly v neutěšeném stavu. Sloužily jako sklad. Museli jsme to vše vyklidit a celkově opravit,“ vysvětluje Vladimír Švec, vedoucí odboru rozvoje města.

Telčské náměstí za letní bouřky (2013)

Když radnice přemýšlela, jak tuto část prohlídkové trasy oživit, rozhodla se zacílit na dětského návštěvníka a vytvořit čertovskou expozici i s peklem. Za její vizuální podobou stojí akademický malíř Ivo Návrat.

Je autorem i originální, ručně malované a psané pekelné knihy, kde je například názorně vyobrazena přeměna člověka ve vlkodlaka. V expozici najdou návštěvníci i originální rekvizity, jako je čertovské šlapací kolo s rohy místo řídítek, skříň s lektvary a nechybí ani trůn pro Lucifera.

První, 150 metrů dlouhá část podzemí byla zpřístupněna v roce 2014. Prohlídka začíná v domě číslo 71 v rozlehlých sklepeních v prvním podzemním patře, kde je instalovaná moderní multimediální expozice. Následuje vstup do nitra podzemí, kam si lidé musejí vzít baterku.

„Část tohoto druhého podzemního podlaží se dochovala dokonce v původním surovém vzhledu. Jinak je všude vidět betonové zpevnění z minulého století,“ připomíná Švec.

Klikaté telčské katakomby v minulosti sloužily měšťanům většinou jako skladovací prostory, ale někdy se také stávaly posledním úkrytem telčských obyvatel před nepřáteli.

Středověká, mnohdy i dvouúrovňová sklepení se nacházejí nejenom pod většinou domů na náměstí Zachariáše z Hradce, ale také pod částí zámeckého areálu.

Sklepy jsou propojeny klikatými podzemními chodbami, a také jsou opředeny legendami. Podle jedné z nich se mohli obránci města nepozorovaně dostat z Telče právě podzemními chodbami. Říká se, že jedna z nich vedla až na vzdálený hrad Roštejn.

Rozšířená prohlídka podzemí bude zpřístupněna od 1. července. Vstupenky lze koupit v Informačním centru, kde je také možné si prohlídku dopředu objednat.