Morčata uruguayská už letos na svět přivedla první mláďata. Jsou to trojčata.

Morčata uruguayská už letos na svět přivedla první mláďata. Jsou to trojčata. | foto: Daniela Oberreiterová, Zoo Jihlava

Prvními mláďaty roku jsou v jihlavské zoo opět morčata s plovacími blánami

  • 0
Zoologická zahrada v Jihlavě přivítala první letošní mláďata. Loni se o prvenství dělila trojice - velemyš obláčková, velemyš největší a morče uruguayské. I letos je na pomyslném trůně trojice. Tentokrát se ovšem nejedná o tři různé druhy, ale o trojčata - opět - morčat uruguayských.

„Ve čtvrtek 4. ledna samice morčete vyvedla na svět první letošní mláďata. Uvidíme, jestli příští rok dosáhnou hattricku,“ usmívá se Simona Kubičková, vedoucí marketingu zoo.

Morče uruguayské pochází z Jižní Ameriky a je zajímavé tím, že má plovací blány mezi prsty.

„Ve své domovině totiž žije v pobřežních travnatých oblastech, které jsou pravidelně zaplavovány vodou. A protože má v oblibě tyto bažiny, říká se mu také morče bažinné. Žije spíše samotářsky a v travnatém porostu si vychodí tunely a cestičky, ve kterých se pak ukrývá,“ popsala mluvčí chování tohoto druhu.

Momentálně jsou tato zvířata v zázemí zoologické zahrady, kde tráví zimu. Až se oteplí, návštěvníci je uvidí ve voliéře loriů (papoušků) v Australské farmě.

16. září 2023