Po samičce, která přišla na svět loni na jaře (na snímku), se teď chovatelé těší z dalšího mláděte.

Po samičce, která přišla na svět loni na jaře (na snímku), se teď chovatelé těší z dalšího mláděte. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Jihlavská zoo slaví, lenochodům Chrisi a Largovi se narodilo další mládě

  • 1
Chovatelům v jihlavské zoologické zahradě se zřejmě konečně podařilo sestavit perspektivní pár lenochodů dvouprstých. Svědčí o tom již druhé mládě, které se této dvojici zvířat narodilo během dvou let.

Po samičce, která přišla na svět loni na jaře, se teď chovatelé těší z dalšího přírůstku.

Mládě, jehož pohlaví chovatelé zatím neznají, se narodilo letos 22. června. Nyní již měsíční lenochod, jehož matka od porodu nosí na břichu, se těší dobré kondici.

„Vše je na dobré cestě,“ věří dalšímu úspěšnému odchovu mluvčí zahrady Martin Maláč. 

Otcem je jednadvacetiletý samec Largo, který pochází z Jihlavy. Na rozdíl od své osmileté partnerky Chrisi, jež se narodila v roce 2012 a přišla do Jihlavy o dva roky později, už to není žádný mladík. 

„Je to v pořadí už čtvrté mládě, které se této samičce v Jihlavě narodilo. Bohužel první dvě krátce po porodu zemřela. Bylo to dáno mladým věkem samice a její nezkušeností,“ poznamenal Maláč.

Kvůli novému přírůstku byla loňská samička spolu s otcem oddělena od matky s mládětem. Nyní jsou v sousední expozici s chvostany bělolícími. V dohledné době by se mělo loňské mládě přesunout do zoo v Nizozemsku. 

„Samička je už plně samostatná,“ dodal mluvčí. Loňské mládě bylo první, které se podařilo v jihlavské zoo po jedenácti letech úspěšně odchovat. Předchozí samička, kterou v zoo měli, zemřela ve svých třech letech na vývojovou vadu.

Domovina v jižní Americe

Lenochodi jsou poměrně dlouhověká zvířata. V zoologických zahradách se dožívají kolem třiceti až čtyřiceti let. Domovinou lenochoda dvouprstého je sever jižní Ameriky. Přebývá v horních patrech pralesů a živí se rostlinnou stravou. Má pomalý metabolismus. Potrava prochází střevy až třicet dnů.

Lenochodi v jihlavské zoologické zahradě žijí v amazonském pavilonu Hacienda Escondido ve větvích, které jsou upevněné pod stropem. Přebývají tak téměř na dosah lidských rukou. I kvůli tomu je pavilon pro návštěvníky až do konce července uzavřený. Chovatelé ale plánují, že ho začnou postupně otevírat od poloviny prázdnin.