Kamiony nově nebudou smět předjíždět zhruba na třinácti úsecích D1

  • 34
Kamiony už brzy nebudou celoročně smět v některých úsecích dálnice D1 předjíždět. Při slavnostním otevření zmodernizovaného dálničního oddělení ve Velkém Beranově na Jihlavsku to řekl policejní prezident Martin Vondrášek.

Na dálnici D1 budou v dohledné době umístěny značky v některých částech zakazující předjíždění kamionům trvale, nikoli jen dočasně při kalamitních situacích. „Policisté pro osazení značek vytipovali asi třináct míst na území Kraje Vysočina, především ve stoupáních,“ prozradil Vondrášek. Na celé dálnici D1 bude celkem 33 takových míst.

Právě ve stoupáních pomalu předjíždějící kamiony často zpomalují nebo blokují provoz. „Toto značení bude osazeno podle mého mínění během několika týdnů,“ doplnil vysočinský krajský policejní ředitel Miloš Trojánek.

Policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově ve středu oficiálně převzali do užívání nový komplex se zázemím a služebnami. Investice se týkala modernizace a přístavby administrativní budovy a rekonstrukce stávajících konstrukcí a obnovy technologického vybavení.

Stavba a přestavba nového zázemí pro dálniční policisty začala v roce 2020. Probíhala za provozu a stála celkem 66 milionů korun.

Perou se s těžkými podmínkami

Velkoberanovské oddělení dálniční policie střeží nejdelší úsek dálnice v rámci republiky, který začíná na 73,7 kilometru a končí na 166,5 kilometru. Celkem měří 92,5 kilometru.

„Tohle oddělení to má velmi těžké nejen kvůli klimatickým podmínkám právě na tomto úseku dálnice, ale i proto, že dálnice D1 je velmi využívána pro nelegální migraci z východu na západ Evropy. Intenzivně tady působí cizinecká policie, skutečně se tady kolegové v práci nezastaví,“ připomněl při slavnostním otevření nových prostor policejní prezident Vondrášek.

Předjíždění hrůzy. Náklaďák na D1 blokoval pruh, pak se prosmýkl před jiný vůz

V budově je nyní například prostor pro veřejnost, místnost pro uložení mobilního operačního střediska či posilovna pro policisty. „Konkrétně místnost pro veřejnost slouží pro pobyt například nahlašovatelů nebo těch, kdo sem přijdou řešit nějakou záležitost,“ řekl Jaroslav Nesiba, zástupce vedoucího velkoberanovského dálničního oddělení.

Policisté v novém komplexu získali například také nové prostorné sociální zařízení či šatny. A navíc mají kam uložit mobilní operační středisko, které bylo využito například při nedávném Sázavafestu ve Světlé nad Sázavou. „Je uloženo zde u nás na oddělení proto, aby bylo díky dálnici snadno dostupné při jakékoli mimořádné události, případně pro nahrazení krajského operačního střediska v Jihlavě při jeho výpadku,“ vysvětloval Nesiba.

Práce pro sedmdesát policistů

V úseku velkoberanovské dálniční policie je celkem patnáct odpočívadel s benzinovými pumpami, motoresty a parkovišti. Na oddělení by mělo pracovat 72 policistů, reálně je jich zde ale nyní o dva méně. „Loni se na D1 na Vysočině stalo 700 dopravních nehod,“ podotkla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Letos policisté v úseku do konce července vyšetřovali 187 dopravních nehod, při nehodách přišli dva lidé o život, sedm lidí bylo těžce zraněno.

Stávající objekt dálničního oddělení poblíž nájezdu na dálnici u Velkého Beranova byl postaven v roce 1977 – původně se jednalo o jednu dvoupodlažní montovanou budovu. „Stará budova byla problematická také z hlediska azbestové zátěže, kterou obsahovaly původní vnitřní konstrukce,“ uvedla Čírtková.

Nový objekt se sestává z dvou budov propojených nadzemním krčkem a nadzemního parkoviště. V jedné z budov jsou služebny, ve druhé zázemí pro policisty. Obě stavby mají bezbariérový přístup. Parkovací dům má kapacitu 37 státní pro osobní auta a tři stání pro motocykly. Policisté používají dvacet aut v barevném provedení policie i v civilní verzi a také pět motocyklů BMW.