V brtnické místní části Jestřebí musí lidé pro vodu k přistaveným cisternám....

V brtnické místní části Jestřebí musí lidé pro vodu k přistaveným cisternám. Obecní zdroje vody povodeň kontaminovala a bude třeba je dezinfikovat. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Jestřebí je po páteční bouřce bez pitné vody, povodeň znečistila zdroje

  • 0
Páteční bleskovou povodní trápení pro obyvatele osady Jestřebí, které patří pod Brtnici na Jihlavsku, ještě neskončilo. Lidé ze vsi jsou od víkendu bez pitné vody. Ta z obecního vodovodu je podle předběžných výsledků kontaminovaná. Pitnou vodu musejí místní čepovat z přistavené cisterny.

Kromě nekončícího úklidu musejí obyvatelé Jestřebí řešit i to, co budou pít a z čeho vařit. „Vzorky vody odebrané v několika domácnostech jsou podle prvních výsledků z hygieny závadné. Výsledky detailního rozboru ještě nemáme,“ informovala starostka Brtnice Miroslava Švaříčková.

Cisterny s pitnou vodou preventivně nechala přistavit už v neděli. Vodu z obecního vodovodu doporučuje vedení Brtnice používat až do odvolání pouze jako užitkovou.

Místostarosta Pavel Rubeš uvedl, že prostory, do kterých se jímá voda z obecních studní, bude nutné dezinfikovat.

Povodeň se obcí se 130 obyvateli prohnala v pátek odpoledne. Voda zasáhla asi dvacet domů, vytopila sklepy i obytné části. Nikdo se nezranil. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu v Brtnici během chvíle napršelo 65 milimetrů.

Přívalový déšť kromě Jestřebí potrápil i další místní část Příseku a také samotnou Brtnici. Škody se teprve vyčíslují. Podle starostky půjdou do milionů. Pavel Rubeš hovořil o nejméně deseti milionech. Město nasadilo na likvidaci následků povodně svoji technickou četu i další dobrovolníky.

Město Brtnice v úterý spustí veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým povodní. Přispívat lze bezhotovostně na číslo zvláštního účtu 2101447580/2010 vedeného u Fio banky nebo na pokladně města. Pomoc přislíbil také Kraj Vysočina.

Jak se Jestřebím valila 1. června 2018 velká voda: