Jahodový salát s kuřetem
Potřebujete: 70 g kuřecích prsíček, sůl, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, drcený černý pepř, 4 jahody, 1/2 svazku rukoly, 1 lžička olivového oleje, 1/2 lžičky octu balsamico
Postup:
1. Kuřecí maso uvaříme v osolené vodě. Vystydlé natrháme na kousky a obalíme v jemně nasekaném rozmarýnu. Maso osolíme a opepříme.
2. Jahody nakrájíme na plátky a v misce promícháme s rukolou. Přidáme ochucené maso. Olej a ocet smícháme a zálivkou pokapeme připravený salát.
Doba přípravy 25 minut.
1 porce obsahuje 745 kJ/178 kcal
Počet porcí/kusů 1
Salát s krůtím masem, sýrem a ořechy
Potřebujete: 400 g krůtích prsou, sůl, mletý černý pepř, olej na opečení, 300 g polníčku, 100 g salátu frisse (nebo např. ledového salátu), 2 větší jablka
Dresink: 2 lžíce olivového oleje, sůl, 2 lžíce krupicového cukru, 3 lžíce jablečného octa
Dohotovení: 1 hrst bylinek (máta, bazalka, petrželka), 150 g sýru cottage, 50 g vlašských (nebo pekanových) ořechů
Postup:
1. Krůtí prsa očistíme a nakrájíme na větší kusy. Osolíme je a opepříme a v pánvi na rozpáleném oleji je zprudka opečeme z obou stran. Zmírníme plamen a pod pokličkou je dopékáme asi 10 minut.
2. Saláty omyjeme a necháme okapat. Jablka omyjeme, osušíme a překrájíme na čtvrtky. Zbavíme je jádřinců a nakrájíme na plátky. V misce promícháme olej se špetkou soli, 2 lžícemi cukru a jablečným octem.
3. Salát a jablka rozdělíme do talířů, přidáme nasekané bylinky a dresink. Vše lehce promícháme. Nakonec přidáme kousky masa, trochu cottage a posypeme oříšky. Salát podáváme např. s celozrnnou bagetou.
Doba přípravy 25 minut.
1 porce obsahuje 1420 kJ/339 kcal
Počet porcí/kusů 4
Salát s hovězím masem a fazolkami
Potřebujete: 300 g hovězího roštěnce (nejlépe vysokého), špetka mletého koriandru, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 400 g zelených fazolek, 1 žlutá paprika, 50 g červené řepy, 120 g salátu frisée
Dresink: 4 lžíce olivového oleje, 2-3 lžíce limetkové šťávy, 1-2 lžíce bílého balsamikového octa, 3 lžíce pokrájeného kopru, 1 lžička ostré hořčice, 1/2 malé červené cibule
Postup:
1. Roštěnec očistíme, posypeme koriandrem a na rozehřátém oleji zprudka ze všech stran opečeme. Maso přendáme do pekáčku a v troubě vyhřáté na 160 °C dopékáme asi 10 minut. Pak ho vyndáme, osolíme, necháme vychladnout a nakrájíme na tenké plátky.
2. Fazolky očistíme a podélně rozpůlíme. V osolené vodě je povaříme na skus, scedíme, prudce zchladíme ve studené vodě, opět scedíme a necháme okapat. Papriku opláchneme, zbavíme semen a nakrájíme na kroužky. Řepu oloupeme a nasekáme na jemné nudličky. Listy salátu důkladně propláchneme a osušíme v odstředivce. Všechnu zeleninu promísíme.
3. Na dresink smícháme olej, limetkovou šťávu, ocet, kopr, hořčici, nasekanou cibuli a sůl. Salát rozdělíme do misek, doplníme masem a přelijeme dresinkem.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 1265 kJ/302 kcal
Počet porcí/kusů 4
Salát s vepřovou panenkou a jogurtovým dresinkem
Potřebujete: 1 červená paprika, 2 rajčata, 1/2 velké salátové okurky, 2 mrkve, 1/2 hlávkového salátu, 1 pomeranč, 200 g vepřové panenky, sůl, mletý černý pepř, 1/2 lžičky sušeného oregana
Dresink: 150 ml bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 1 lžíce nasekané pažitky, 2 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Všechnu zeleninu očistíme, opláchneme a necháme okapat. Z papriky odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na nudličky. Rajčata nasekáme na měsíčky, okurku i mrkev škrabkou nakrájíme na tenké proužky a salát natrháme na menší kousky. Pomeranč rozpůlíme, z jedné poloviny vymačkáme šťávu, druhou oloupeme a pokrájíme. Zeleninu i pomeranč rozdělíme do misek.
2. Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na plátky. Osolíme je a okořeníme pepřem i oreganem. V pánvi rozpálíme olej a maso na něm zprudka z obou stran opečeme. Poté ho rozdělíme na připravený salát.
3. Jogurt smícháme s olivovým olejem, pomerančovou šťávou, utřeným česnekem a nasekanou pažitkou. Dresink dochutíme solí i pepřem a salát jím přelijeme.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 544 kJ/130 kcal
Počet porcí/kusů 4
Salát s králičími závitky
Potřebujete: 1 králičí stehno, 1 králičí hřbet, sůl, několik lístků bazalky, 12 cherry rajčátek, 2 lžíce oleje, 6 plátků toastového chleba, 2 lžíce másla, 1 žlutá paprika, 100 g rukoly, 100 g polníčku, 1/2 hlávkového salátu
Dresink: 1 stroužek česneku, sůl, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa (bílého), 2 lžíce pokrájené ploché petržele
Postup:
1. Maso opláchneme, osušíme, vykostíme a nakrájíme na 12 kousků. Opatrně je naklepeme, osolíme a posypeme najemno nasekanou bazalkou. Kousky masa poklademe opláchnutými rajčátky a stočíme do závitků. Ovážeme je provázkem a zprudka opečeme na rozehřátém oleji. Poté je necháme asi 15 minut dopékat v troubě vyhřáté na 160 °C. Po částečném zchladnutí odstraníme provázek.
2. Chleba nakrájíme na kostičky, nasypeme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme rozpuštěným máslem a v troubě upečeme dozlatova.
3. V misce smícháme prolisovaný česnek se solí, přidáme olej, ocet a pokrájenou petržel.
4. Papriku opláchneme, zbavíme semeníku a nakrájíme na nudličky. Listy salátu důkladně opláchneme a necháme okapat; větší pokrájíme. Listy salátu promícháme s paprikou a dresinkem. Rozdělíme je na talíře a doplníme překrojenými závitky a krutony.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1735 kJ/414 kcal
Počet porcí/kusů 4
Špenátový salát s lososem a kozím sýrem
Potřebujete: 200 g baby špenátu, 1 ledový salát, 200 g kozího sýra (camembertového typu), 150 g sušených rajčat v oleji, 200 g uzeného lososa
Zálivka: 200 ml kysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce nasekaného kopru, sůl, drcený černý pepř
Postup:
1. Špenát a listy ledového salátu propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Ledový salát natrháme na kousky. Zakysanou smetanu smícháme s ostatními surovinami na zálivku a dochutíme solí a pepřem.
2. Kozí sýr nakrájíme na půl centimetru silná kolečka, rozložíme na pečicí papír a dáme rozpéct do trouby vyhřáté na 250 °C. Sýr by měl povolit, ale ne se roztéct. Můžeme ho také zprudka opéct na pánvi.
3. Listy salátů promícháme s nakrájenými sušenými rajčaty a kousky uzeného lososa. Salát rozdělíme na talíře, poklademe kolečky zapečeného sýra a pokapeme koprovou zálivkou.
Doba přípravy 20 minut.
1 porce obsahuje 1852 kJ/442 kcal
Počet porcí/kusů 4
Salát s kuřecími játry
Potřebujete: 500 g kuřecích jater, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý černý pepř, 1 malou hlávku ledového salátu, malou hlávku červené čekanky, 60 g rukoly, 2 mrkve
Na dresink: 4 lžíce bílého vinného octa, asi 1 lžíci cukru, 1 stroužek česneku, 2 lžíce nasekané pažitky, 5 lžic olivového oleje
Postup:
1. Kuřecí játra očistíme, opláchneme a papírovou utěrkou osušíme. Pak je orestujeme na rozehřátém oleji na pánvi. Odstavíme je, osolíme a opepříme. Když zchladnou, nakrájíme je na plátky.
2. Listy ledového salátu, čekanky a rukoly opláchneme a vytřepeme z nich vodu. Dle potřeby je natrháme na menší kousky. Mrkev očistíme a škrabkou z ní naděláme tenké plátky.
3. Vinný ocet rozmícháme s cukrem, prolisovaným česnekem a pažitkou. Přilijeme olej. Dresink dochutíme solí a pepřem.
4. Zeleninu vsypeme do mísy a promícháme s dresinkem. Salát rozdělíme do misek. Každou porci doplníme plátky jater.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1800 kJ/430 kcal
Počet porcí/kusů 4